Expressens chefredaktör Klas Granström. FOTO: Olle Sporrong

Expressen anonymiserade i efterhand

18 oktober, 2021

Expressen valde att i efterhand avpublicera namn och bild på en tidigare försvunnen 13-årig traumatiserad flicka.

Expressens närgångna rapportering om en försvunnen flicka har fått hård kritik. Flickan har beskrivits som traumatiserad i rapporteringen. Efter kritiken, och efter att flickan hittats, valde tidningen i förra veckan att i efterhand avpublicera namn och bild på flickan på sajten. Dessutom avpublicerades många detaljer kring flickan och hennes familj. 

”Man kan absolut konstatera att vi kunde ha varit mer återhållsamma. Läser man artiklarna nu så ser man vilken typ av text som vi tycker är rätt och fungerar på sikt”, sade Expressens chefredaktör Klas Granström till Medierna i P1 i lördags.

Igår söndag skrev Klas Granström i en krönika att Expressen gjort fel:

”Det står klart att vi varit ovarsamma och beskrivit flera delar för detaljerat. [...] Det är alltid möjligt, och ibland nödvändigt, att inta en ny position när man har hunnit reflektera och ta in reaktioner. På redaktionen följer vi nu noggrant upp det som hänt med alla inblandade och skärper rutinerna på de områden där vi har gjort fel”, skrev Klas Granström i krönikan.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies