Expo startar journalistutbildning

15 augusti, 2012

Stiftelsen Expo startar en fortbildning för journalister. Lärare blir journalister som länge granskat den organiserade intoleransen, som Niklas Orrenius och Lena Sundström.

Expo har under flera år föreläst för redaktioner och utbildningar. Nu tar man ett steg till och startar en utbildning i egen regi.

Bland föreläsarna finns flera journalister med stor erfarenhet av att granska exempelvis Sverigedemokraterna, förutom Niklas Orrenius och Lena Sundström även Annika Hamrud och Expos chefredaktör Daniel Pohl.

”Det är många journalister som vänder sig till oss med frågor om hur vi granskar intoleranta grupper. Det är oerhört roligt att vi nu kan sprida våra kunskaper och inspirera andra journalister att delta i granskningen av intoleranta idéer och miljöer”, säger Alex Bengtsson, verksamhetsutvecklare och tillförordnad VD på Stiftelsen Expo, i ett pressmeddelande.

Utbildningen hålls vid två tillfällen med samma koncept 15-16 oktober och 3-4 december i Stockholm.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Erik XV ons, 2012-08-15 15:30
"Det är många journalister som vänder sig till oss med frågor om hur vi granskar intoleranta grupper." Är det inte skrämmande att journalister måste fråga Expo om hur de ska göra sitt jobb? Självklart ska journalister rapportera om SD på samma sätt som de rapporterar om andra partier. Åsikter och analyser hör till ledar- och debattsidorna, inte nyhetsrapporteringen. Vi som läser journalisters alster är inte dumma, trots att ni verkar tro det. Vi kan tänka själva. Är det så konstigt att journalister åtnjuter så lågt förtroende? "Det är oerhört roligt att vi nu kan sprida våra kunskaper och inspirera andra journalister att delta i granskningen av intoleranta idéer och miljöer.” Jag hoppas verkligen att journalisterna även idkar källkritik gentemot det Expo säger. Vilket syfte och vilka bakomliggande motiv har de? Vilken världsbild står de för? Hur ser banden till AFA och andra våldsverkare inom extremvänstern ut? Vad gör Expo med all information de samlar in? Kan det tom vara så att Expo är en "intolerant miljö" och bygger på "intoleranta idéer"? Att använda Expo som kunskapskälla om intolerans känns lite som att fråga McDonalds om vad som är bra mat.
Inlagt av Kalle Andersson ons, 2012-08-15 16:31
Vilket skämt. Ska det startas utbildning för hur man granskar vänsterpartiet och moderaterna också eller är det bara vissa som behöver granskas? :) Kommunisterna i journalistpacket slår till igen och samarbetar med vänsterextrema organisationen Expo.
Inlagt av Andreas Breemer tors, 2012-08-16 06:38
Det här bidrar inte direkt till att höja tilltron till journalist kåren.Vad som erbjuds är en utbildning i hur man på bästa sätt brister i sin objektivitet mot läsarna.
Inlagt av Adam tors, 2012-08-16 21:03
Skrämmande utveckling. Men varför publiceras detta på journalisten.se, och var finns debatten kring hur lobbying och propaganda från organisationer som Expo ska kunna undvikas att påverka det journalistiska arbetet?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies