Gå direkt till textinnehållet

Evertssons dyk upp i hovrätten

Idag inleds rättegången i hovrätten för västra Sverige om dokumentärfilmaren Henrik Evertssons filmning vid Estoniavraket.

Göteborgs tingsrätt frikände i en dom i februari 2021 filmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson från brott mot griftefriden när de 2019 skickade ned en dykrobot som upptäckte nya hål i vraket på Östersjöns botten.

Den friande domen välkomnades av Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och Tidningsutgivarna. Tingsrätten tog dock inte ställning till yttrandefriheten eller informationsfriheten, utan slog fast att männen visserligen utfört handlingar som är straffbara enligt Estonialagen, men inte kan straffas eftersom de utförde gärningen från tyskflaggat fartyg på internationellt vatten. Tyskland har inte skrivit under lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

Åklagaren överklagade domen. Idag hålls alltså huvudförhanding i hovrätten. TT rapporterar att bevisning och resonemang kommer att vara samma som i tingsrätten, och förhören som hölls i tingsrätten spelas upp för nya domare.

Annons Annons

Henrik Evertssons Estoniadokumentär från 2020 belönades med Stora journalistpriset. Nyligen utsågs Evertsson och juryn som gav honom priset till Årets förvillare 2021 av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Fler avsnitt
Fler videos