Gå direkt till textinnehållet

EU vill tvinga fram övervakning av alla privata meddelanden

EU-kommissionens lagförslag för att bekämpa sexövergrepp mot barn i digitala miljöer innehåller ett krav på alla leverantörer av kommunikationsappar att skanna innehållet i privata och krypterade meddelanden. Förslaget riskerar journalisters källskydd, varnar flera organisationer.

EU-kommissionens förslag som presenterades tidigare i maj kritiseras av 54 pressfrihets- och rättighetsorganisationer, bland dem Europeiska Journalistfederationen, Committee to Protect Journalists, Article 19 och European Digital Rights (EDRi).

Förslaget innehåller ett krav på alla leverantörer av appar som kan användas för kommunikation mellan två eller flera parter, till exempel Facebook Messenger, Signal och WhatsApp, att automatiskt avläsa innehållet i samtliga meddelanden, även krypterade.

”Vi förstår vikten att bekämpa sexövergrepp mot barn på internet och behovet att skydda barnen, men vi varnar för att en sådan lagstiftning skulle få negativa konsekvenser för journalister, som behöver skydda sina konfidentiella källor”, säger EFJs Renate Schroeder i en kommentar.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos