EU-domstolen ger Youtube rätt

23 juni, 2021

EU-domstolen anser att Youtube och andra onlineplattformar under vissa omständigheter inte bär juridiskt ansvar för material som bryter mot upphovsrätten.

Finska YLE rapporterar att EU-domstolen har tagit ställning till EUs direktiv om upphovsrätt i förhållande till plattformar som publicerar andras material.

En av frågorna handlar om huruvida Googleägda Youtube ansvarar för att verk som strider mot upphovsrätten laddas upp på plattformen.

Domstolen anser att plattformarna i princip inte har det ansvaret, däremot är man förpliktigade att så snabbt som möjligt avlägsna eller blockera tillgången till det.

Youtube och andra får inte heller aktivt ha medverkat till att lyfta fram sådant material.

Domstolens beslut kommer efter år av debatt kring hur mycket onlineplattformar och sociala medier bör övervaka publiceringen av olagligt och icke godkänt material.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies