EU: ”Domen och straffet skapar oro”

27 december, 2011

SCHIBBYE / PERSSON EUs utrikesminister Catherine Ashton uttrycker oro över pressfriheten i Etiopien efter domen mot Martin Schibbye och Johan Persson.

Europeiska Unionens utrikesminister tillika vicepresident i EU-kommissionen Catherine Ashton uttalar ingen direkt kritik mot Etiopien. Hon skriver att hon med "allvarlig oro noterar domen mot och straffpåföljden för de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson".

"Martin Schibbye och Johan Persson har befunnit sig i Etiopien som journalister och utfört researcharbete. De har erkänt att de tagit sig in i landet illegalt men har förnekat all inblandning i terrorverksamhet. Domen mot dem för terrorrelaterad brottslighet skapar oro för pressfriheten och yttrandefriheten i Etiopien."

"Vi erkänner den etiopiska rättsprocessen, samtidigt som vi hoppas att de två svenska journalisterna ska försättas på fri fot så snart som möjligt", skriver Catherine Ashton.

Hon avslutar uttalandet med att meddela att Europeiska Unionen nogsamt kommer att övervaka detta fall och fortsätta dialogen med den etiopiska regeringen om pressfrihet och mänskliga rättigheter.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
SCHIBBYE / PERSSON

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies