Gå direkt till textinnehållet

”Ett angrepp som saknar motstycke”

Turkiet Journalistförbundet fördömer angreppen på journalister och på press- och yttrandefriheten i Turkiet. ”Det vi ser nu är ett angrepp som saknar motstycke”, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en kommentar. Flera andra organisationer riktar kritik mot Turkiets utrensning i medierna.

Efter de senaste dagarnas attacker på pressfriheten i Turkiet, som Journalisten berättat om i flera artiklar, krävde på måndagen journalisten och samhällsdebattören Kurdo Baksi bland annat att Svenska Journalistförbundet protesterar mot Erdogans förföljelse av journalister, i en debattartikel i Journalisten.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling riktar nu skarp kritik mot Turkiet, och fördömer angreppen på journalister, på press- och yttrandefriheten och på demokratin.

”Turkiet var inte ett demokratiskt samhälle före kuppförsöket heller, men det vi ser nu är ett angrepp som saknar motstycke. Repressalierna drabbar på olika sätt hela det turkiska folket, men journalisterna hör till de värst utsatta och angreppen på dem och de icke statskontrollerade medierna drabbar inte bara dem utan hela samhället”, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett uttalande.

”Demokrati innebär mer än en vald president. Press- och yttrandefrihet är absoluta förutsättningar för demokrati, liksom journalister som är fria att göra sitt jobb.”

Internationella Journalistfederationen (IFJ) och den Europeiska Journalistfederationen (EFJ) fördömer nu också Turkiets angrepp på pressfriheten.

”Pressfrihet är en essentiell del av demokratin. Det är tydligt att den står ännu mer på spel i dag”, säger IFJs ordförande Philippe Leruth i ett uttalande.

EFJs ordförande Mogens Blicher Bjerregaard uppmanar det internationella samfundet att sätta press på Turkiet: ”Fler och fler journalister utsätts för påtryckningar, arresteringar och fängslanden och denna utrensning måste stoppas omgående.”

Internationella Reportrar utan gränser beklagar förföljelsen av journalister och uppmanar turkiska myndigheter att sätta stopp för det ”storskaliga och godtyckliga angreppet” på medier. RGU menar att attackerna mot de fria medierna i Turkiet tycks reflektera ett hämndbegär.

Fler avsnitt
Fler videos