Eskilstuna-Kurirens förstasida skadade lokal krögare

22 september, 2021

MEN-beslut Ett kritiskt citat från en fastighetsägare åsamkade en restaurangägare i Eskilstuna en oförsvarlig publicitetsskada.

Mediernas Etiknämnd (MEN) klandrar Eskilstuna-Kuriren för att ha brutit mot god publicistisk sed. I en artikel i oktober förra året fick vd:n för ett fastighetsbolag uttala sig om att en av fyra planerade restauranger i ett nytt restauranghus inte öppnat som planerat. Vd:n sade bland annat att ägaren ”gått under jorden strax innan öppning”, ”struntar i gällande avtal” och ”gjort sig oanträffbar”.

Den kritiserade mannen, som namngavs i artikeln, anmälde publiceringen. Han hade sålt företaget mer än en månad före publiceringen, påpekade han, och publiceringen skadade honom i hans yrke.

Tidningen pekade bland annat på ett stort allmänintresse samt att man sökt anmälaren i tio dagar före publiceringen. Han skrev i sms att han inte kunde kommentera, och upplystes om att tidningen ändå skulle publicera.

Allmänhetens Medieombudsman, MO, konstaterar att anmälaren namngavs i artikeln och att den innehöll negativa uppgifter om honom. Läste man artikeln inne i tidningen förstod man att de negativa omdömena om mannen kom från en missnöjd person som talat i egen sak (fastighetsägaren). Men på förstasidan fanns inte någon nyansering av påståendena. MO bedömer därför att Eskilstuna-Kuriren bör klandras.

”Intrycket av den missvisande presentationen på förstasidan har inte kompenserats av den ytterligare informationen i artikeln”, skriver MO i sitt beslut. MEN delar MOs bedömning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies