Gå direkt till textinnehållet

En ny röst i Göteborg

Dagstidningarnas upplagor sjunker. Redaktioner slimmas. Färre prenumererar på papperstidningar. I denna negativa utveckling väljer ETC att starta en ny dagstidning på papper: ETC Göteborg.

ETC Göteborgs redaktion ligger på fjärde våningen i en kontorslokal vid Heurlins plats med utsikt över Feskekörka och hamnen där Stena Lines färjor ligger vid kajen för vidare färd mot Tyskland, Polen, Lettland och Danmark. Ett centralt läge för en tidning som bevakar Göteborg.

ETC Göteborg har funnit som dagstidning sedan 24 april i år. Den har för tillfället ungefär 4 000 prenumeranter och hoppas om några år ha en upplaga på 10 000.

ETC Göteborg arbetar nu med att göra dagstidningen känd i staden, sprida informationen att det finns ett alternativ till Göteborgs-Posten.

Annons Annons

– Det gäller att få folk att veta att vi finns. Andra tidningar i staden har funnits i hundra år, säger Hanna Strömbom, redaktör på ETC Göteborg.

Folk har hört av sig till redaktionen och berättat att de valt att åter börja prenumerera på en dagstidning.

– Det är inte så att de är missnöjda med nyheterna i GP, utan det är framförallt ledarsidan de irriterar sig på, säger Hanna Strömbom.

ETC har en rödgrön nyhetsvärdering, men är partipolitiskt obunden.

Redaktionen, som består av fem reportrar och två chefer, är stolt över att ha startat en dagstidning i dessa tider då förståsigpåare dömer ut papperstidningen. De har startat något nytt.

– På andra tidningar minns de tider då de hade lokalredaktioner, utrikesreportrar, hade mer tid att skriva artiklar och kommer ihåg kolleger som slutat. Vi har inga traditioner att ta hänsyn till. Allt är nytt, säger Sanna Arbman Hansing, reporter, som tidigare jobbat på GP.

Lucas De Vivo, politisk reporter, jobbade tidigare på Dagens ETC i Stockholm och valde att flytta till Göteborg i april.

– Det som lockade mig var att starta en ny dagstidning. Jag bodde i Stockholm ett och ett halvt år och innan dess i Uppsala. Det fanns inget som höll mig kvar i Stockholm. Äventyret att få vara med och utveckla en ny dagstidning övertygade mig att flytta, säger Lucas De Vivo.

De som valt att prenumerera på ETC Göteborg har höga förväntningar på den. De vill ha familjesidor, mer sport, mer kultur. Men eftersom redaktionen endast består av fem reportrar måste de prioritera.

– Vi är små och måste därför vara effektiva. Vi kan inte vara överallt utan måste hitta andra vinklar och egna nyheter. Med en så liten redaktion gäller det att prioritera så att man inte blir slutkörd. Det ska vara lustbetonat, för då blir det roligare att jobba, säger nyhetschefen Pnina Yavari Molin.

ETC Göteborg jobbar på samma sätt som andra professionella dagstidningar. Men de väljer att skriva mer om klimatfrågor, tar upp sociala frågor, mer om ”försörjningsstöd än rot-avdrag”, och tar upp fackliga frågor.

I varje nummer räknar redaktionen hur många kvinnor som är intervjuade, hur många som förekommer på bild och hur många de anlitar som medarbetare.

– Ambitionen är att hälften av de som förekommer i tidningen som intervjupersoner och medarbetare ska vara kvinnor, säger Sanna Arbman Hansing.

Som alla andra tidningar som ETC startat bygger konceptet på att personer lånat pengar till projektet, i ETC Göteborgs fall runt tio miljoner kronor, som återbetalas då tidningen får presstöd.

– Det blir på så vis folkets tidning. De lånar ut pengar för att den ska komma ut och är stolta över vad de gjort. Vi ger även ränta till skillnad från många banker, säger Hanna Strömbom.

Från kollegerna på andra medier i Göteborg har de endast mött positiv respons eftersom de anser att det är bra för journalistiken att det finns fler röster i staden.

– Det är tråkigt att ensam sitta på en presskonferens. Det är även en demokratisk fråga, att det finns fler röster, säger Sanna Arbman Hansing.

 

FAKTA:
Dagens ETC är en sjudagarstidning.
ETC Göteborg kommer ut fem dagar i veckan.
Övriga ETC-tidningar kommer en gång i veckan: ETC Malmö, ETC Stockholm, ETC Örebro, ETC Bergslagen, ETC Sundsvall, ETC Norrköping, ETC Umeå, ETC Västerås, ETC Växjö, ETC Uppsala och ETC Hällefors.

Fler avsnitt
Fler videos