Gå direkt till textinnehållet

”En erfaren fixare avrådde oss från att åka till Belarus”

För att ta sig in i Belarus och kunna dokumentera Sveriges affärer med diktatorns energibolag behövde Kalla faktas reporter Håkan Enmark och fotograf Daniel Gökinan lämna all utrustning hemma. Granskningen som ikväll kan vinna pris gjordes helt med mobilen.

Ikväll koras årets vinnare i tv-priset Kristallen. Kalla faktas reporter Håkan Enmark och fotograf Daniel Gökinan är nominerade i kategorin Årets granskning med Belarus-affären. De kunde avslöja hur Sverige samtidigt som tusentals demonstranter misshandlades och torterades i Belarus gjorde affärer med diktatorns energibolag.

– Vi fick ett tips om att Exportkreditnämnden skulle stötta mycket kontroversiella affärer med i toppen Lukasjenkos energibolag, säger Håkan Enmark.

De gjorde en första publicering och bestämde sig för att försöka ta sig in i det slutna landet. Kollegor till dem hade blivit stoppade och fått vända. Men Håkan Enmark och fotografen Daniel Gökinan lämnade all tv-utrustning hemma och åkte bara med mobilerna som kameror – och kom in. Hela reportaget är filmat och klippt med mobilen.

Att jobba i Belarus var speciellt, säger Håkan Enmark.

– Det pågår någon slags vardagsliv och ser ganska normalt ut på ytan, men folk är väldigt rädda. En mycket erfaren fixare vågade inte åta sig uppdraget och avrådde oss från att åka. Men vi hade synen att som västeuropéer är vi ganska skyddade av vårt medborgarskap, att det främst var fara för dem vi träffade på plats och som samarbetade med oss.

Hur gjorde ni för att inte försätta dem i fara?
– Vi använde VPN-tunnlar, krypterade chattar och appar. Så fort vi hade spelat in något skickade vi hem det krypterat för att sedan kunna tömma telefonerna. Men ett par personer ställde upp på intervju med namn och ansikte, de tar förstås en stor personlig risk. Vi har haft kontinuerlig kontakt sedan dess, de har inte blivit utsatta för något nytt – de hade redan fått sparken från sina jobb på energibolaget.

– Vi hade också god hjälp av journalister på plats, som är extremt modiga som vågar ställa upp och hjälpa västerlänningar fast de tar mycket större risker än vi gör. Vi kan inte nämna dem med namn, men de är ytterst viktiga och gör ett enormt jobb för att sprida vad som händer i landet.

Ett par dagar innan programmet skulle sändas kom flygplanskapningen, då Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko tvingade ett passagerarflygplan att landa i Minsk för att gripa journalisten Raman Protasevitj.

– Det fick oss i efterhand att tänka på hur säker man egentligen är som västerlänning. Kan de kapa ett flygplan i ett annat land kan de kanske ge sig på svenska journalister också. Det var en tankeställare.

Granskningen fick omedelbara konsekvenser. Exportkreditnämnden drog tillbaka sina kreditofferter i den kritiserade affären med två statliga bolag i Belarus.

– Jag tror att det hade varit ytterst svårt för dem att göra något annat, både efter granskningen och i och med att det hänt så mycket i Belarus det senaste halvåret. Allt annat hade varit en överraskning, säger Håkan Enmark.

Ni har ju ändrat ert arbetssätt på Kalla fakta, och gör färre program och fler inslag. Hur fungerar det?
– Belarus var den första publiceringen i den nya modellen. Jag tycker att det funkade väldigt bra, vi hade ett väldigt nära samarbete med TV4 Nyheterna, med uppföljningar. Vi ser att det är på Play som man kommer att titta på tv i framtiden. Vi blir friare när vi publicerar oss i det formatet, kan välja exakt den längd som krävs. Det finns stora möjligheter att göra god journalistik. Utmaningen blir förstås att hitta publiken.

Vad tror du om ikväll? Du tävlar bland annat mot dina egna Kalla fakta-kollegor.
– Mina kollegor är jätteduktiga, och det är också flera andra bra reportage med. Så det är ett starkt startfält och hedrande att vara med i det sammanhanget.

**

Alla nominerade till Årets granskning:
200 sekunder/Rasismen på H&M, Viafree
Dokument inifrån: Vaccinkrigarna, SVT
Estonia – Fyndet som ändrade allt, Discovery+/Kanal 5
Kalla fakta – Belarus-affären, TV4
Kalla fakta – Kollegornas hämnd, TV4

Fler avsnitt
Fler videos