Gå direkt till textinnehållet

”En del av dem som kommer in i yrket försvinner alldeles för fort”

Under ett år ska adepter med max fem år i yrket få tillgång till erfarna mentorer via Fojo. Detta för att motverka att framför allt mindre erfarna journalister hoppar av yrket i förtid på grund av hot, hat eller problem med att få trygga anställningar.

Målsättningen med mentorsprogrammet är bidra till yrkesstolthet, vassare journalistik, hållbar utveckling, och kompetensutveckling genom nätverkande.

Bakgrunden är att Fojo under flera år bevittnat utveckling där allt fler journalister funderar på att byta yrke. Inte sällan på grund av de trakasserier, hat och hot man möter i yrkesrollen.

– Vi har under en period hört många historier från journalisterna själva, hur en del av dem som kommer in i yrket försvinner igen alldeles för fort. För att man inte pallar med saker som trakasserier och hot, eller för att man inte får en vettig anställning, säger Kersti Forsberg, verksamhetschef på Fojo till Journalisten.

Annons Annons

När Fojo och kursledaren Anna Bergenström pratat med nyutexaminerade journalister, eller studenter, har just det här med mentorer varit någonting som efterfrågats.

– Ja, så är det. Sen i höstas har vi också en årslång utbildning i hållbart ledarskap. Det började med att vi ville utbilda i hur man arbetsleder gräv, men den har nu också börjat handla om hur man som chef och ledare får sina medarbetare att hålla i en tuff verklighet. Allt sammantaget så tror vi oss se ett behov av det här, fortsätter Kersti Forsberg.

Det här är första gången Fojo gör den här typen av riktad insats mot enskilda journalister. Normalt sett ger man bara utbildningar i grupp.

Senast den 31 augusti ska ansökan till Mentorsprogrammet vara inne. 

Fler avsnitt
Fler videos