FOTO: Tor Johnsson

Elva Bonnierklubbar: ”Är det här tacken?”

25 november, 2020

Elva journalistklubbar inom Bonnier News riktar kritik mot arbetsgivarsidans krav i de pågående kollektivavtalsförhandlingarna.

I ett uttalande antaget av journalistklubbarna vid bland annat DN, DI och Expressen skriver journalisterna i Bonnier News att de förvånats av den kravlista som arbetsgivarparten Medieföretagen ställt i kollektivavtalsförhandlingarna.

Här är hela uttalandet med undertecknarna:

”Färre kompdagar och semesterdagar. Sämre föräldralön. Mer jobb på obekväma arbetstider utan extra ersättning och fler otrygga anställningar. Rätt för arbetsgivaren att ge noll i löneökningar när företaget går dåligt. Slopad rätt för medarbetare att gå en utbildning på Fojo.

Det är en diger kravlista som Medieföretagen har drämt i bordet i de pågående förhandlingarna om nya kollektivavtal.

Det förvånar oss som är anställda i Bonnier News, landets i särklass största mediekoncern och därmed en tungviktare, kanske den mäktigaste kravställaren på hela arbetsgivarsidan. 

Vi har fått höra att Bonnier News ska vara en attraktiv arbetsgivare. Att företaget vill satsa på den journalistik som våra läsare efterfrågar.

Frågan är hur det ska gå till, om man samtidigt driver igenom radikala försämringar av de anställdas arbetsvardag. Vi vet ju vad konsekvenserna blir på redan stressade redaktioner: att medarbetare tappar sugen, bränner ut sig, ger upp och byter jobb. 

Vi är 2100 journalister i Bonnier News som har slitit hårt under långa pandemimånader. Vi har gått ner i lön och flyttat jobbdatorn hem till köksbordet. Men vi har fortsatt producera och publicera. Läsarna har strömmat till och intäkterna med dem.

Nu tvingas vi ställa frågan: Är det här tacken?

Om journalistiken ska ha en framtid måste anställda journalister ha ett hållbart arbetsliv. Det är en fundamental och existentiell fråga för vår bransch och vår yrkeskår. Det är vi beredda att ta strid för.”

Journalistklubben BBM
Journalistklubben Bonnier Magazines & Brands
Journalistklubben Dagens Nyheter
Journalistklubben Dagens industri
Journalistklubben Dagens Samhälle
Journalistklubben Expressen
Journalistklubben Hall Media
Journalistklubben Nordvästra Skåne
Journalistklubben Norra Bonnier News Local
Journalistklubben Sydsvenskan
Journalistklubben Södra Bonnier News Local

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies