Daniel Öhman är granskande reporter för Sveriges Radio Ekot FOTO: Mathias Alm - Sveriges Radio

Ekots Daniel Öhman: "Vi kommer att gå vidare"

7 mars, 2012

Sveriges Radio Ekot avslöjade nyligen att Sverige sedan länge samarbetat med Saudiarabien om bygget av en ny vapenfabrik. En av upphovsmännen till avslöjandet, Daniel Öhman, är både glad och omtumlad över den uppmärksamhet nyheten fått. Samtidigt är inte allt material publicerat ännu.

Avslöjandet av Projekt Simoom, som namnet på samarbetet mellan länderna heter, har fått enormt genomslag i såväl medier som hos allmänheten. Bland annat har BBC plockat upp historien.

De två upphovsmakarna till avslöjandet är Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin som båda deltar i Ekots granskningsgrupp. Tipsen började komma in till Daniel Öhman i höstas, och han säger att han på en gång förstod att det handlade om någonting stort.

 – Det handlar om att man har mörkat för folket, så det känns bra att andra värderar det arbete vi gjort och tar upp det, säger Daniel Öhman.

Samtidigt har all uppmärksamhet varit omtumlande. Det ringer hela tiden människor som vill få honom att ställa upp på intervjuer och medverka i TV. Han uppfattar dock detta som ett kvitto på väl genomförd grävande journalistik.

– Som undersökande journalist vill man få ett så stort genomslag som möjligt. Det är ett enormt jobb man måste göra och man kan sitta i flera timmar med små, korta formuleringar. Det är viktigt att allt stämmer eftersom det är proffs man har att göra med. Märker någon ett enda litet fel någonstans så biter de sig fast vid det.

Allt material är heller inte framlagt ännu. Enligt Daniel Öhman finns det mycket mer att ta av.

– Vi har en tre decimeter tjock bunt med dokument på redaktionen, så vi kommer att gå vidare med det här, säger han.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies