Amr Bitar (foto: Henrik Brunnsgård), Yamama Alhowari (foto: Mattias Ahlm), Abdelaziz Maaloum (foto: Mattias Ahlm) och Shaima Madboly (foto: Daniel Camerini) programleder den nya podden. FOTO: Mattias Ahlm/Henrik Brunnsgård/David Camerini

Ekot startar arabisk podd

8 april, 2021

Imorgon lanseras Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. ”Det finns en publik som törstar efter den här typen av journalistik”, säger producenten Firas Jonblat.

Ekot Radio Swedens fem man starka arabiska redaktion riktar sig främst till en nyanländ arabisktalande publik, med dagliga inrikesnyheter på arabiska. Redaktionen sänder inte i FM utan bara digitalt.

Nu breddas utbudet med en ny podd som ska gå djupare. Podden som publiceras på fredagar ska spänna över bland annat svensk politisk debatt, integrationsfrågor, brott och kultur.

Firas Jonblat som är producent på den arabiska redaktionen menar att det finns ett tydligt behov av fördjupande journalistik på arabiska.

– Vi märker det när vi interagerar med vår publik, det finns ett behov av att gå djupare med vissa ämnen, säger han.

– Det har kommit många arabiskstalande människor till Sverige de senaste fem, sex åren. De behöver mer journalistik än bara korta nyheter. Sveriges Radio har dessutom hög trovärdighet, den arabiska redaktionen är respekterad. Publiken litar mer på vår journalistik än andra journalistiska outlets på arabiska. Det finns en publik som törstar efter den här typen av journalistik.

Vilka ämnen kommer ni att fördjupa er i?
– Vi kommer att spegla Sverige som vi alltid gjort för nyanlända som inte kan så mycket om det svenska samhället. Ta upp viktiga ämnen som integration, skola, utbildning, arbetsmarknad. Fördjupa oss i saker som vägen till att bli svensk medborgare eller bristen på läkare.

Podden kommer sträva efter ett berättande format med mycket närvaro, säger Firas Jonblat.

Programledarskapet kommer att turnera mellan de fyra Radio Sweden-reportrarna Abdelaziz Maaloum, Yamama Alhowari, Shaima Madboly och Amr Bitar.

– De kommer från olika arabländer och har olika nätverk inom den arabisktalande gruppen i Sverige. Vissa har varit här i fem år, andra i tio år. Två är baserade i Malmö och Göteborg och kommer att hjälpa oss spegla andra delar av Sverige än Stockholm, säger Firas Jonblat.

Podden ska också innehålla reportage från Sverige utanför storstäderna, är ambitionen.

Är det här ett projekt eller en permanent satsning?
– Tanken är att det kommer att vara en permanent satsning. Vi testar en period, men vi tror att det här är vad publiken vill ha.

15 000 unika besökare i veckan tar del av Radio Swedens arabiska nyhetsutbud på sociala medier.

– Det är en bra del av den arabisktalande gruppen i Sverige, men vi vet att det finns många fler vi kan nå, säger Firas Jonblat.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies