FOTO: Tor Johnsson

Ekot-gate: ”Hade kanske förväntat oss en större öppenhet”

14 juni, 2021

Idag, måndag, sänder Studio Ett en granskning av händelserna under och efter Ekot-gate. Rebecka Montelius, reporter på SR Jönköping, som har gjort reportaget, är förvånad över att de fått så lite svar. "Jag trodde kanske vi skulle se en större öppenhet, som SR ofta avkräver av andra", säger hon.

Det har snart gått en månad sedan Dokus avslöjande att en tidigare reporter på Ekot haft en relation med islamisten Raad al-Duhan.

För några veckor sedan beslutade Ekot att låta två reportrar på SR Jönköping, Rebecka Montelius och David Svanberg, granska händelserna och bakgrunden.

I morse var Rebecka Montelius gäst i P1 Morgon och berättade om granskningen, som sänds i sin helhet vid 16-tiden idag i Studio ett.

Bland annat har de fått fram ytterligare uppgifter kring de reportage som Ekot-reportern gjort om Raad al-Duhan, säger hon.

– Vi har inte fått fram alla svar. Vi hade velat gå igenom researchen till reporterns granskning men det får vi inte, det är oklart om den ens finns i företaget. Vi får inte några svar på det, och vi hade kanske förväntat oss en större öppenhet, säger Rebecka Montelius.

Hon menar att de har fått ställa frågor till ledningen, men samtidigt inte fått svar på "enkla" frågor som under vilka perioder den här reportern har varit anställd på SR.

– Det är jag kanske lite förvånad över, jag trodde kanske vi skulle se en större öppenhet som SR ofta avkräver av andra. Men det är klart att det finns inte de kraven på offentlighet som gäller myndigheter här, säger hon i Studio ett.

Ekots chef håller även på med en egen utredning, har SR tidigare rapporterat.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies