Gå direkt till textinnehållet

Ekot fälls men skyller på Sydsvenskan

Ekonyheterna i P1 fälls för att ha rättat en felaktig uppgift efter två månader. Granskningsnämnden för radio och TV anser att rättelsen borde ha gjorts tidigare. SR svarar att det är Sydsvenskans fel att de inte rättade tidigare.

Den första november förra året uppgav Ekot i en nyhetssändning att en utredning som Statskontoret gjort hade kommit fram till att många av de ombud som företräder asylsökande är för dåliga. Utredningen föreslog enligt Ekot att Migrationsverket skulle fråntas uppgiften att bedöma ombudens lämplighet innan de utses.

Inslaget anmäldes eftersom utredningen inte alls undersökt de enskilda ombudens lämplighet utan bara Migrationsverkets förordnandeprocess. Trots att anmälan gjordes samma dag som sändningen och att Sveriges Radio alltså fick kännedom om felet relativt omgående dröjde det till den 11 januari i år innan uppgiften rättades i en sändning.

Den felaktiga uppgiften kom uppenbarligen från Sydsvenskan och SR skriver i sitt yttrande till GRN:

”När anmälan mot morgonsändningen kom in stämdes uppgifterna av mot artikeln i tidningen Sydsvenskan. Eftersom dessa två nyheter stämde överens fann SR inte något skäl att rätta de sända uppgifterna.”

Först efter julledigheterna uppdagades att uppgiften var fel och SR kunde sända en rättelse.

Granskningsnämnden konstaterar att SR inte följt bestämmelsen om beriktigande och fäller inslaget.

Fler avsnitt
Fler videos