EK-klubbarna rasar - fick läsa om omgörning i medier

22 september, 2015

FOTO: Tomas Ohlsson EK-koncernen skakas av ett internt bråk sedan huvudredaktören Peo Wärring uttalat sig i Medievärlden att ett 20-tal journalister nu ska fokusera på sociala medier. Ett besked som möts av stor upprördhet hos journalistklubbarna som inte känt till något innan de läste artikeln i dag.

EK-koncernens tre tidningar Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Sörmlands Nyheter slår ihop sina redaktioner och samtliga 115 journalisttjänster ska nu ingå i samma redaktion. Det här berättade huvudredaktören och ansvarig utgivare Peo Wärring i en artikel Medievärlden tidigare i dag.

”Vi kommer att jobba som en redaktion, med en redaktionsledning men med verksamhet på totalt nio orter", säger Peo Wärring (bilden), till tidningen.

Inga tjänster ska försvinna. Men det nya är att ett 20-tal av journalisterna nu enbart ska jobba med sociala medier, berättas bland annat i artikeln.

Det där sista är ett besked som möts av upprördhet och förvåning hos de tre journalistklubbarna som inte känt till nyheten innan de läste den i Medievärlden.

I ett mejl till Journalisten kommer alla tre klubbar med tuff kritik mot Peo Wärring.

”Det är mycket märkligt att PeO Wärring väljer att i en intervju i branschmedia ge ett besked om att den framtida gemensamma redaktionen i det nya tidningsföretaget Sörmlands Media AB ska ha ett 20-tal tjänster som enbart ska arbeta med sociala medier. Ett besked som inte kommunicerats internt och som klart föregriper referensgruppens arbete, det förslag till ny redaktionell organisation som koncernens journalister väntar på samt de MBL-förhandlingar som ska följa när ett organisationsförslag är presenterat”, skriver man i mejlet.

Mejlet undertecknas av Peter Larsson, ordförande i journalistklubben på Eskilstuna-Kuriren, Sven Rydén, ordförande i journalistklubben på Södermanlands Nyheter och Carina Ekdahl, journalistklubben på Katrineholms-Kuriren.

De tre är även förvånade över Wärrings uttalanden där han säger att det finns en ”stor entusiasm” inför nyordningen bland de anställda.

”Den planerade nya redaktionella organisationen i EK-koncernen har orsakat oro och osäkerhet inför framtiden hos många av de redaktionella medarbetarna. (…) Det är klubbarnas bestämda uppfattning att så länge det inte presenterats ett skarpt förslag till ny redaktionell organisation, och det förslaget MBL-förhandlats, finns det inget för journalistklubbarna att förhålla sig till och därmed kan det i nuläget inte heller finnas någon samsyn kring en ny organisation”, skriver man i mejlet.

När Journalisten ringer Peo Wärring och berättar om kritiken är han förvånad.

– De vet detta och vi har MBL-at och protokollfört det mesta. Vi har haft ett tiotal muntliga informationsmöten med redaktionerna och fackklubbarna. Kanske de hänger upp sig på tjänsterna? Vi har sagt att det är 20-30 procent av den redaktionella resursen som ska användas för den digitala satsningen, som ju både består av webben och sociala medier. Det är ju ungefär 20 personer, säger Peo Wärring.  

Borde man inte ta det här i rätt ordning och informera först?

– Jag förstår inte, vi har pratat jättemycket om det här. Sagt att cirka 30 procent av personalstyrkan ska satsa på webben. Jag måste fråga dem vad de uppfattat fel? Vi har valt att ha en öppen linje kring det här för att få en större delaktighet hos medarbetarna. Vi har även en referensgrupp som diskuterar alla förslag innan de går till en förhandling. Vi är angelägna om att följa alla lagar och avtal som finns, det är vi alltid, fortsätter Wärring.

Vad säger du till dem som är oroliga?

– Vi har sagt att vi vill göra detta på ett bra sätt. De flesta, helst alla, ska känna att det är bra. Däremot kan jag förstå att man är orolig för branschsituationen, den är mycket oroande för oss alla. Men det här görs för att vi ska kunna parera framtiden bättre. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies