Gå direkt till textinnehållet

Egmont stuvar om – chefredaktör slutade direkt

Egmont genomför organisationsförändringar i chefsledet, vilket fått Hemmets Journals chefredaktör att säga upp sig.

Egmont samordnar sina svenska och danska verksamheter och på chefsnivå sker flera funktionsändringar.

Johan Taubert som varit förlagsdirektör och haft ansvar för Egmonts svenska tidskrifter gjorde sin sista arbetsdag i tisdags och blir från i höst vd för Tidningsutgivarna. Med honom försvann också förlagsdirektörstiteln.

I stället blir den danska tidningen Hjemmets chefredaktör Marianne Gram ansvarig för tidskriftsverksamheten i både Danmark och i Malmö medan Estelle Ejdeholm, idag ansvarig för det svenska livstilssegmentet i Egmont, blir ny publisher och redaktionellt ansvarig för tidskrifterna i Stockholm.

Annons Annons

Håkan Ström som varit chefredaktör för Hemmets Journal sedan 2009 var också fram till den nya omorganisationen ansvarig för tidskrifterna i Malmö. Han valde att sluta på dagen när personalen informerades om de nya rollerna.

– Vi hade gärna sett att han fortsatt som chefredaktör för Hemmets Journal, men han valde att sluta, säger Jonas Lidheimer, informationsansvarig på Egmont Sverige.

– Eftersom Håkan slutade så fort har vi inte hunnit utsett någon ny chefredaktör eller ansvarig utgivare för Hemmets Journal och hemmetsjournal.se ännu, säger Marianne Gram (bilden). Jag kan förstås inte vara ansvarig utgivare eftersom jag är dansk och bor i Danmark.

Finns det några konflikter inom Egmont kring omorganisationen?
– Nej, inte som jag känner till, säger Marianne Gram.

Inte heller Jonas Lidheimer säger sig ha kännedom om någon konflikt:

– Nej, det har inte varit fråga om några konflikter vad jag känner till. Däremot har det säkert funnits olika syn på saker, till exempel de förändrade rollerna, men det är helt naturligt vid den här typen av förändringar, säger Jonas Lidheimer.

Rykten gör gällande att ”danskarna tar över och svenska chefredaktörer får sluta på dagen”. Ligger det något i det?
– Nej. Det är riktigt att Marianne Gram blir ansvarig för tidskriftsverksamheten i Sverige, men samtidigt sker chefsförändringar bland barn- och ungdomstidskrifterna, där några svenska chefer får ett utökat ansvar för en del av den danska verksamheten. Hela omorganisationen syftar till att skapa förutsättningar för ökad samverkan mellan våra verksamheter i Danmark och Sverige, och förändringarna är ett naturligt steg för att uppnå detta, säger Jonas Lidheimer.

Utöver dessa förändringar har Egmont även bestämt sig för att lägga ut chefredaktörskapet för tidskrifterna Café och King på frilans. Enligt Jonas Lidheimer har detta dock ingen koppling till den aktuella omorganisationen utan handlar om att minska kostnader och säkerställa en fortsatt sund lönsamhet för titlarna i den pressade tidskriftsmarknaden.

Journalisten har utan framgång sökt Håkan Ström för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos