Gå direkt till textinnehållet

Efter JO-anmälan – nu ändrar UD praxis om epostloggar

Regeringskansliet har lämnat ut utrikesminister Margot Wallströms epostlogg till Journalistförbundet – efter ett halvårs väntan. Orsaken är att regeringskansliet ändrat praxis efter att förbundet JO-anmält Utrikesdepartementet.

Journalisten berättade i mars om Journalistförbundets JO-anmälan mot Utrikesdepartementet. Förbundets yttrandefrihetsgrupp hade begärt ut utrikesminister Margot Wallströms (S) epostlogg för en månad bakåt redan i december 2017, men fick beskedet att hela filen omfattades av sekretess.

Förbundet begärde överprövning och när inget hände på tre månader JO-anmälde förbundet regeringskansliet. Den anmälan lades ned av Justitieombudsmannen eftersom överprövningen gått till regeringen för beslut, och JO kan inte pröva vad regeringen gör.

Men nu har historien tagit en oväntad vändning – UD har lämnat ut den begärda epostloggen, ett halvår efter att yttrandefrihetsgruppen begärde att få ta del av den, uppger Journalistförbundet.

Anledningen är att praxis ändrats inom regeringskansliet. I stället för att hela statsrådens epostloggar omfattas av sekretess ska sekretessprövningen göras rad för rad på samma sätt som departementet gör med andra personers, till exempel tjänstemännens, epostloggar.

Fler avsnitt
Fler videos