Gå direkt till textinnehållet

Efter haveriet: Kritik mot SVT-chefens nya chefsjobb

Nio dagar efter beslutet att två av de ansvariga cheferna för SVTs lokala omorganisationen – som beskrivits som ”ett haveri” – får gå står det klart att en av dem får en ny chefstjänst inom företaget. Internt finns bred kritik mot beslutet, men också kring SVTs sätt att kommunicera det i ett pressmeddelande, helt utan självkritik. Ledningen menar att man är tydlig med vad som gått snett och har fullt förtroende för den berörde chefen.

Journalisten har i en lång rad artiklar rapporterat om de allvarliga arbetsmiljöproblem som uppkommit kring den nya organisationen för SVTs lokala nyheter. Redan i oktober förra året avslöjade vi den omfattande oron för den stundande omorganisationen i reportaget Larmet från tv-huset.

Så sent som den 10 februari berättade vi att programchefen för de lokala nyheterna Christina Ågren och biträdande chefen Ingvar Näslund avgår efter den hårt kritiserade omorganisationen.

Nu står det klart att Ingvar Näslund får nytt jobb som redaktionschef på SVT Västerbotten, skriver SVT i ett pressmeddelande.

– Jag har arbetat på SVT i drygt två år med att förnya SVTs lokala nyheter och stärka vårt publicistiska arbete. Vi har tagit viktiga och kraftfulla steg framåt med att förstärka online och att journalistiskt prioritera relevanta fördjupningar och en effektiv nyhetsöverblick. Nu ser jag fram emot att igen arbeta närmare den dagliga verksamheten och den lokala journalistiken i Västerbotten, säger Ingvar Näslund i pressmeddelandet.

Flera medarbetare som Journalisten har pratat med är kritiska både till beslutet att ge Näslund ett nytt chefsjobb, samt hur ledningen valt att kommunicera beslutet. En källa pekar på det märkliga i att man får gå från en tjänst för att det saknas förtroende, för att sen tilldelas en ny chefsbefattning där man i det dagliga ska jobba med samma förändringar av verksamheten fast på lokal nivå.

Att det är just förtroendekrisen som ledde fram till beslutet att stuva om i ledningen råder ingen tvekan om, det har journalistklubben vid SVT tidigare slagit fast.

– Det har varit ett skadat förtroende så det är svårt att se att företaget kunde göra något annat, sa Hanna Nyberg (bilden), ordförande i journalistklubben på SVT till Journalisten i förra veckan.

Hanna Nyberg. (Foto: Tor Johnsson)

Att det finns tveksamheter bland medarbetarna kring beslutet att ge Näslund ett nytt chefsjobb bekräftas av klubben. När de förhandlade förslaget i början av den här veckan så ställde de frågor just kring hur ledningens förtroende för Ingvar Näslund påverkats efter det klubben också beskriver som haveriet, samt hur han då kan föreslås som redaktionschef.

– Det svar vi fick var att det är två helt olika roller och att han är en erfaren publicist. Vi kommer såklart att följa den här frågan noga, men många frågar sig hur han ska kunna hantera redaktionen bättre när det gick som det gick med projektet lokala nyheter. En annan farhåga som lyfts från våra medlemmar är att han saknar tv-erfarenhet och det har vi också lyft inom ramen för förhandlingen, säger Hanna Nyberg i dag.

Vid redaktionen i Umeå mottogs beslutet med överraskning. På det dryga dygn som har gått sedan beskedet kom så har den lokala klubben inte tagit emot några större invändningar mot beslutet. Men klart är att det även i Umeå fortfarande finns bred kritik mot omorganisationen.

– Ingvar är en duktig publicist och en trevlig person. Men när vi i klubben fick reda på att det förhandlades centralt om det här så skickade vi med anteckningar att vi är skeptiska till att han får det här jobbet utifrån bakgrundshistorien. Han har en uppförsbacke från start, säger Inger Ljung, klubbordförande på SVT Västerbotten.

Själv känner Ingvar Näslund förtroende från SVT-medarbetarna.

– Jag är glad för alla hälsningar jag fått och vet vilken ytterst kompetent redaktion jag kommer till. Är entusiastisk inför uppgiften, att tillsammans med redaktionen ge våra tittare och läsare en riktigt bra nyhetsleverans, säger han till Journalisten.

Ingvar Näslund. Foto: SVT.

Chefen för nyhetsdivisionen Anne Lagercrantz står bakom beslutet. Hon menar att Ingvar Näslund är en av Sveriges mest erfarna och meriterade publicister.

– Jag har fullt förtroende för Ingvar i den här viktiga publicistiska rollen. Den är nära den lokala journalistiken och vardagen medan han tidigare haft övergripande roller som spänt över hela landet. Ingvar har varit med och drivit en digital omställning som hela mediebranschen kämpar med. Det är svårt och stundtals smärtsamt, och helt nödvändigt om SVTs nyheter ska fortsätta vara relevanta. Vi är helt ense om att riktningen är rätt men att vi gjort för många saker samtidigt och inte tillräckligt fått ihop helhetsperspektivet, säger Anne Lagercrantz till Journalisten.

Anne Lagercrantz. (Foto: Tor Johnsson)

Kritiken mot ledningens agerande stoppar inte vid beslutet att ge den före detta biträdande programchefen för lokala nyheter ett nytt chefsjobb. I pressmeddelandet, som skickats ut av SVTs kommunikationsansvariga Catarina Wilson, nämns ingenting om den kritiserade omorganisationen som ligger bakom, vilket har rört upp känslor över hela landet.

En källa kallar SVTs historieskrivning för ”hårresande” och ”Orwellsk”.

– Det är nåt Orwellskt över beskrivningen av kaoset som sjösatts. Man undrar lite över verklighetsuppfattningen när man efter allt som hänt säger så här, säger källan och pekar på avsaknaden av självkritik i citaten.

I Umeå delar man uppfattningen om kommunikationen som man kallar mycket märklig.

–  Det står ingenting om bakgrunden eller anledningen i den kommunikation vi har sett internt heller, vilket är mycket märkligt kan man tycka. Det jag kan säga i övrigt är att man har sagt från ledningen att man tar arbetsmiljön på allvar, att samtal ska föras med facket, och det kommer vi fortsätta att syna. Sista ordet är nog inte sagt om allt det här, säger Inger Ljung.

Hanna Nyberg menar att ledningens pressmeddelande är ett lysande exempel på varför kritisk journalistik behövs nu när kommunikationsavdelningarna hanterar en del av historieskrivningen, inte bara på SVT, utan även på andra företag.

– Vi noterar att det helt saknas ett perspektiv på arbetsmiljön och självkritik i detta pressmeddelande. Personligen kan jag även tycka det är konstigt med alla dess pressmeddelanden så fort någon anställs på ett medieföretag, säger Hanna Nyberg.

Ingvar Näslund är oförstående till kritiken mot pressmeddelandet och menar att han är självkritisk. De har i brev och annan kommunikation till personalen beskrivit det som brustit när det gäller arbetsmiljön.

– Detta är väl känt i vår organisation och vi jobbar intensivt med att söka lösningar. Den tuffa kritiken tas på allvar och jag uppfattar att vi har en konstruktiv och bra dialog med fack och arbetsmiljöombud om åtgärder. Våra medarbetare bidrar till viktiga steg framåt. Den journalistiska inriktningen ligger fast men arbetsmiljön ska självklart vara hållbar, säger Ingvar Näslund.

Han får medhåll av Anne Lagercrantz.

– Pressmeddelandet handlar inte om förändringarna utan om att vi tillsatt en vakant post som redaktionschef i Västerbotten med en driven och kvalificerad lokal publicist, säger hon.

Fler avsnitt