Gå direkt till textinnehållet

Efter år av kaos – nu ser SVT Malmö framåt

Nerskärningar med 60 personer, en omdiskuterad flytt, kritiserad chef, ekonomi i kaos - de senaste åren har inte varit lysande för SVT Syd. Är nya organisationen en nystart eller spiken i kistan?

Tidigare i år avgick den kritiserade enhetschefen Carina Brorman. Hon lämnade efter sig ett SVT Syd med en ekonomi i total obalans och personal som i brist på programidéer inte hade nog att göra. Förhandlingar om nerdragningar i Malmö på 54 personer (25 % av personalen) är just avslutade.

I knäet på efterträdaren hamnar också en omdiskuterad flytt till nytt hus i lyxiga Västra hamnen där man ska bli en del av ett "mediekluster". I första hand innebär det närmare kontakt med högskolan, men kanske också att det i klustret ska växa fram produktionsbolag som ska kunna komplettera och ersätta funktioner som har funnits i SVTs stora organisation.

I måndags debatterades frågan på Publicistklubben i Malmö. Att läget på SVT Syd inte är bra i dag var alla panelen överens om. Där satt:

Annons Annons
  • Jan-Åke Åkesson, tillförordnad enhetschef med uppdrag att reda ut så mycket han hinner innan ny Malmöchef tillsatts och han själv går i pension i juni.
  • Åsa Häggblom, facklig företrädare för Unionen
  • Hans Karlsson, projektledare bakom program som Uppdrag granskning och Klass 9A
  • Jan Hemmel, kulturjournalist och pensionerad producent på SVT

Rollerna var klara: Hemmel pekade på Malmö-TVs storhetstid, och regionpolitiker i publiken fick nästan tårar i ögonen när Lasse Holmqvist kom på tal. Hur ska Malmö klara att producera fler och bra program när man skär ner på personal, tar bort den stora studion på Jägersro, alla viktiga beslut fattas i Stockholm och bristen på publicistisk kompetens i ledningen gör att alla band med regionens kulturliv och kreativitet är kapade, frågade sig Hemmel.

Åsa Häggblom berättade om hur personalen upplevt att det gått käpprätt neråt de senaste fem-sex åren, och om oron för framtiden, när allt mer läggs ut på produktionsbolag. Hur ska bolag som ena dagen jobbar för TV3 och nästa dag för SVT, kunna stå för public service? Och vad är vinsten med att flytta till hälften så stora lokaler i Västra hamnen när hyreskostnaderna där är lika stora?

Hans Karlsson medgav att det var tungt att man lade ner Uppdrag granskning i Malmö, men tyckte att Klass 9A var ett utmärkt exempel på hur man tillsammans med produktionsbolag kan göra bra public service. Public service beror inte på anställningsform. Det gällde nu att lägga destruktiva bråk mellan regioner bakom sig och lära sig jobba med talangfulla människor utanför SVT. (Någon påpekade dock att även det floppade Ballar av stål hade gjorts av produktionsbolag för SVT…)

Mest positiv av alla var inte oväntat enhetschefen Jan-Åke Åkesson, som sprudlade av energi och enbart ville se framåt. Den nya organisationen, där SVT Malmö återuppstår med en egen chef för allmän-TV (program) och en chef för nyheter, kommer att ge Malmö stort inflytande över sin framtid. Personalnerdragningarna är över, och den ekonomiska obalans som fortfarande fanns ska man lösa med "effektiviseringar".

Flytten till Västra hamnen är spännande och ska bli en nystart med ny teknik och väl anpassade lokaler, och den är inte dyrare än att stanna kvar i det stora huset på Jägersro eftersom det kräver mycket underhåll framöver. (Efter debatten medgav han dock att han inte var insatt i hur man räknat på kostnaderna. Facket har tidigare också kritiserat bristen på tydliga kalkyler).

Vad som ligger bakom Malmös nergång är svårt att få grepp om. Avsaknad av en publicist i ledningen som kunde ingjuta kraft i personalen och stå emot Stockholm är en pusselbit. En annan är sparkravet som gjorde att SVT tog bort Dramaproduktionen i Malmö. Därmed tappade man kontakter med kulturlivet och kreativitet. Kanske kunde man också ana en organisation som vilade på gamla lagrar och inte såg att flexibilitet och samarbete med andra skulle bli viktigare än att ha all kompetens inom det stora huset på Jägersro.

Alla verkar dock eniga om vad som behövs nu. Det gäller att den nya chefen är den efterlängtade publicisten och man återigen knyter kontakt med kulturlivet i regionen. Flytten är bestämd och kan kanske bli en nystart. En svag optimism kunde ändå skönjas i Malmö – som nu åter ska heta SVT Malmö.

 

FAKTA

SVT ska i fortsättningen vara indelad i tre divisioner: nyheter och sport, allmän-TV (program) och interaktiv verksamhet. Program ska göras i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå, men i högre grad med hjälp av produktionsbolag. Nyheter finns kvar på 28 orter.

SVT ska minska personalen med 400 personer och spara 250 miljoner.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos