Gå direkt till textinnehållet

”Dubbla känslor att bli belönad för en så tragisk historia”

Berättelsen om Fallet Anna och hennes barn som skadades i en biljakt får Wendelapriset för Bästa socialreportage 2018.

I februari 2015 blir Anna och hennes fyra månader gamla son påkörda i en biljakt i centrala Malmö. Både Anna och hennes son blir svårt skadade. En ofattbart tragisk händelse som eskalerade från att vara fruktansvärd till att bli om möjligt ännu värre, vilket skildras i reportaget ”När får mamma komma hem?” av Jens Mikkelsen och Jessica Ziegerer samt fotograf Hussein el Alawi och som publicerades i Sydsvenskan i november 2017.
– Vi fick ett tips om hur situationen hade utvecklats av en journalistkollega, det fanns uppgifter om missförhållanden, säger Jessica Ziegerer, reporter på Sydsvenskans grävnav.
De bokade ett möte med de anhöriga och där började arbetet.
– Vi var väldigt angelägna att få belägg för vad som faktiskt hade hänt. Och det fick vi. Det svåra var att upplevelsen av vad som hänt skilde sig åt mellan de anhöriga. Det var då vi kom på idén med att skildra det ur olika perspektiv. 

I artikelserien får man berättelsen ur de anhörigas perspektiv och ur bilförarens och de jagande polisernas. Två parametrar var särskilt svåra: det pågick en vårdnadstvist, och Anna hade efter olyckan tappat talförmågan så hennes version fick de inte.

– Det krävde många etiska överväganden, säger Jessica Ziegerer.
De arbetade i drygt tre månader med researchen. Timtals med intervjuer. Det var långt ifrån säkert att det skulle bli något publicerat från början.

Annons Annons

– Efterhand blev de anhöriga väldigt öppna med att lämna över sekretessbelagda handlingar och dokument som vi aldrig hade fått ut annars.
Hon tycker att reportaget har gjort skillnad.
– Det är dubbla känslor att bli belönad när det handlar om en så tragisk historia. Men att Annas öde fick en större spridning tycker jag är bra. Och efter publiceringen tog socialtjänsten tag i ärendet och Anna kunde få träffa sin son igen, efter åtta månader utan umgänge.
– Det blev även en diskussion om hur många uppdrag en god man kan ha. Den som företrädde Anna hade 65 uppdrag, flest i Sverige. Det kom fram i ljuset.
Vad prissumman på 40 000 kronor ska användas till har de inte bestämt ännu.
– Wendelapriset är ett viktigt pris. Det är viktigt att satsa på socialreportage som får ta tid, inte bara snabba nyheter, säger Jessica Ziegerer.

Fotnot: Wendelapriset är ett samarbete mellan Wendelas vänner och Medieinstitutet Fojo. 

 

Fler avsnitt
Fler videos