Gå direkt till textinnehållet

”Drottninggatan är en chockvåg som skakar än”

Prisvinnande reportern Åsa Erlandsson skriver bok igen – om terrordådet på Drottninggatan: ”Jag vill ta mig an angelägna ämnen som jag dessutom är hyperintresserad av”.

Åsa Erlandsson har bytt arbetsplats från Svenska Dagbladet till Dagens Nyheter – men inlett med ett halvårs tjänstledighet. Hennes förra och första reportagebok Det som aldrig fick ske, om skolattentatet i Trollhättan, vann Stora Journalistpriset. Nu är hon i intervjufasen inför nästa bok som ska handla om terrordådet i Stockholm 2017. Hon reser land och rike runt och pratar med människor.

– Det är en ynnest att få jobba med det här, att få möta människor som väljer att ge sitt förtroende. Jag är verkligen tacksam, för det kostar på att orka berätta, säger Åsa Erlandsson.

Bokprojektet är resultatet av att förlaget Mondial kontaktade henne och ville jobba ihop. Åsa Erlandsson hade gjort flera stora reportage om Drottninggatan, i tidningen Svensk Polis. Under en lång sittning med Mondialförläggaren Simon Brouwers mejslades idén fram. En berättelse om terrordådet, men också om hur Sverige förändrats åren före och efter attentatet.

– Drottninggatan är som ett Palmemord, något Sverige hade varit förskonat ifrån, och så kom det hit. Det skickar förändringar i samhället under decennier, ritar verkligen om kartan.

Precis som i boken om skolattentatet intervjuar hon en mängd människor i ett slags cirkelrörelse utåt. Från överlevare och anhöriga till offer, via sjukvårdspersonal och poliser, och vidare utåt.

– Det är som en chockvåg som skakar än, som påverkar livet även för människor som aldrig var i Stockholm. Man får en annan vaksamhet, man anpassar sitt liv, slutar gå med hörlurar, tittar efter bilar när man korsar gatan.

Målet är utgivning i april 2022, fem år efter dådet. Åsa Erlandsson tycker om att få återvända till berättelser som har fått tid att mogna.

Vad vill du med dina böcker, är målet att så småningom bara skriva i det långa formatet?
– Nej. Det är journalist jag är i själ och hjärta, jag ser det här som fördjupad journalistik. Jag är bara intresserad av verkligheten. Då gäller det att ta sig an något som verkligen är angeläget och som gör att man känner sig hyperintresserad – inte skriva bok bara för sakens skull.

Fler avsnitt
Fler videos