Dröjde för länge med rättelse om kommunalråd

6 april, 2018

PON-beslut Sigtunabygden agerade inte tillräckligt skyndsamt efter att ha publicerat en felaktig uppgift om en direkt koppling mellan ett kommunalråd och en person utmålad som kriminell. Därför fäller PON tidningen.

Det var våren 2017 som UNT-ägda Sigtunabygden i en webbartikel publicerad på morgonen berättade om uppgifter som skulle sändas samma kväll i  SVTs Uppdrag granskning. UG hade granskat flera fall av misstänkt vänskapskorruption inom Sigtuna kommun.

Sigtunabygden citerade UG som hävdade att det socialdemokratiska kommunalrådet Ibrahim Khalifa hade sidsteppat kommunens tjänstemän i tre olika ärenden som tidigare ifrågasatts av andra kommunpolitiker.

Ett av dem rörde ett bostadsprojekt där ett byggbolag skulle fått ensamrätt att planera ett bostadsområde. Sigtunabygden uppgav att kommunalrådet tidigare varit delägare i byggbolaget, tillsammans med en lokal entreprenör som stod bakom en misstänkt illegal spelklubb. Enligt tidningen kom uppgiften om delägarskapet från UG – vilket SVT dock senare dementerade.

Kommunalrådet Ibrahim Khalifa anmälde Sigtunabygden till Allmänhetens pressombudsman. Han pekade framför allt på den felaktiga uppgiften om att han varit delägare i byggbolaget. En uppgift som enligt Khalifa pekade ut honom som brottslig.

Enligt Ibrahim Khalifa meddelades han först 18:14 på kvällen om att en rättelse publicerats. Enligt Sigtunabygdens ansvarige utgivare avpublicerades dock den felaktiga uppgiften direkt när kommunalrådets sekreterare påtalade den.

PO konstaterar i sin bedömning att politik är en förtroendebransch och att den koppling som Sigtunabygden gjort mellan Khalifa och entreprenören skapat en en allvarlig publicitetsskada för kommunalrådet.

PO kommer också fram till att publicitetsskadan var oförsvarlig. Dels har han inte på artikelplats fått dementera uppgiften om delägarskap i byggbolaget. Dels införde Sigtungabygden inte tillräckligt skyndsamt en rättelse om uppgiften, enligt PO.

Pressens opinionsnämnd håller med PO och finner att Sigtunabygden ska klandas för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies