Gå direkt till textinnehållet

Döms för mordförsök på tjetjenske bloggaren i Gävle

Två personer döms till fängelse för en hammarattack på den tjetjenska bloggaren Tumsu Abdurachmanov i Gävle förra året. Enligt tingsrätten är det tydligt att en penningstark makt ligger bakom dådet.

Det var i februari förra året som Abdurachmanov vaknade av att en man satt gränsle över honom i sängen och angrep honom med en hammare, skriver TT.

Abdurachmanov fick skador i huvudet men lyckades övermanna angriparen genom att trycka in sitt finger i ögat på honom. I en blodig video som han publicerade i sina kanaler fick han sedan angriparen att erkänna att han kommit från Moskva.

Gävle tingsrätt dömer en rysk man i 30-årsåldern för mordförsök och en kvinna för medhjälp till mordförsök. Mannen får tio års fängelse och kvinnan får åtta år. Båda ska dessutom utvisas och förbjudas att återkomma till Sverige.

Annons Annons

Abdurachmanov är en välkänd kritiker av den tjetjenska regimen med miljoner följare på sociala plattformar. 

Tingsrätten konstaterar att den enda motivbild som finns är den som åklagaren lagt fram, nämligen hans kritik mot de styrande i Tjetjenien och en ”blodshämnd” som Magomed Daudov – talman i Tjetjeniens parlament uttalade mot bloggaren i mars 2019.

Detta efter att Abdurachmanov kritiserat Tjetjeniens förre president Achmat Kadyrov.

Fler avsnitt
Fler videos