Dömd till fängelse
för skämt på Twitter

31 mars, 2017

En spansk domstol har dömt en kvinna till ett års fängelse för att ha publicerat skämt på Twitter om mordet på en ledande person i Francos diktatur.

Domstolen ansåg att 21-åriga Cassandra Vera glorifierat terrorism och förödmjukat offren för terrorism. Hon dömdes till ett års fängelse. Hon kommer sannolikt inte att sitta av tiden eftersom de som dömts för icke-våldsbrott, med en strafftid på mindre än två år, inte sätts i fängelse, skriver theguardian.uk.

Vera publicerade 13 tweets mellan 2013 och 2016 om mordet på amiral Luis Carrero Blanco, som var diktatorn Francisco Francos premiärminister och tronföljare. Han dödades i en bilbomb i Madrid den 20 december 1973. Dådet genomförs av den baskiska separatistgruppen ETA.

Domen har väckt frågor om yttrandefrihet i Spanien och Cassandra Vera har fått mycket stöd. Ledaren för vänsterpartiet Podemos, Pablo Iglesias, följde henne till rättegången. Även Lucia Carrero Blanco, barnbarn till Carrero Blanco, har kritiserat åklagarna för att ha väckt åtal mot Cassandra Vera. I ett brev till dagstidningen El Pais skriver hon att skämten var smaklösa men inte värda en rättslig åtgärd.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies