Dokumentär fest i tio dagar

5 mars, 1998

På fredag denna vecka startar Reality Bites i Stockholm.
-Det blir den första dokumentärfestivalen i sitt slag i Europa, säger initiativtagaren Gustav Forsberg.

På fredag denna vecka startar Reality Bites i Stockholm.

-Det blir den första dokumentärfestivalen i sitt slag i Europa, säger initiativtagaren Gustav Forsberg.

Från den 6 mars och tio dagar framåt kommer Kulturhuset i Stockholm att fyllas av det mesta inom dokumentärgenren. Tio fotografer ställer ut, ett 70-tal dokumentärfilmer visas och över 80 radioprogram spelas upp. Dessutom hålls en rad föredrag om dokumentärt skapande.

-Bland annat ska den amerikanska fotografen Susan Meiselas från bildbyrån Magnum tala om sina projekt från Nicaragua och Kurdistan, uppger Gustav Forsberg. Från Ryssland kommer journalisten Svetlana Aleksijevitj som skrivit en uppmärksammad bok om Tjernobylkatastrofen.

För fyra år sedan stod Gustav Forsberg bakom ett arrangemang då radiodokumentärer spelades upp under en hel helg på en biograf i Stockholm. 1 500 personer kom.

-Lyssningen blev på något sätt förhöjd av att så många människor satt tysta tillsammans och lyssnade på radio. Folk reagerade på varje tonfall och varje paus. Många ville ha en uppföljning och det blev upprinnelsen till dokumentärfestivalen.

Gustav Forsberg, som själv gjort dokumentärer för radio och TV, menar att påfallande många unga är intresserade av genren.

-1980-talet var ett teatralt, svulstigt årtionde då allt inom fictionvärlden var tillåtet. De som växte upp då utsattes för mycket attityd och budskap och det kan vara anledningen till att så många 20-25-åringar fått ett starkt sug efter autencitet.

Festivalen betraktar Gustav som ett porträtt av 1900-talets slut.

-Vi har inte sökt de flashiga och mer kända dokumentärerna utan snarare sånt som berör.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies