Gå direkt till textinnehållet

Dödshotad journalist utvisas från Sverige till Iran

Payam Hosseini är programledare vid den stora svensk-kurdiska satellit-tv-kanalen Aryen TV i Nacka. Nu är han på väg att utvisas till Iran. Den 36-årige journalisten vädjar om hjälp från svenska yttrandefrihetsorganisationer, särskilt från Journalistförbundet.

Tv-journalisten Payam Hosseini sökte asyl i Sverige i oktober 2016 efter sex månaders fängelsevistelse och en villkorlig dom i Iran. Han frihetsberövades för artiklar i en universitetstidning och för sitt politiska engagemang.

Efter kurser i svenska språket, som anordnades av volontärer i Hälsingland, fick kan arbete som programledare vid den stora kurdiska satellit-tv-kanalen Aryen TV. Kanalen har miljontals tittare dagligen och kan ses i 27 länder, främst i Mellanöstern.

– Jag sänder ett tv-program som heter Kiosk. Programformatet är 30 eller 45 minuter varje vardag beroende på nyhetsutvecklingen. Jag bjuder ofta in olika gäster till mitt program som handlar om den politiska situationen i Iran. Mitt program är på persiska. Iranska staten följer noggrant min tv-kanal, och givetvis mitt program. Min far, som bor i iranska Kurdistan blev kallad till förhör så fort som jag synts i tv-rutan, suckar Payam Hosseini uppgivet.

Annons Annons

Att Payam Hosseini är ett välkänt ansikte för de styrande i Iran finns det flera bevis på. Payam Hosseini har fått två skriftliga hotelser via e-post från en och samma användare.

Han visar mig hoten som är skrivna med arabiska bokstäver. I hotelsebrevet står det att Payam Hosseini vill ”separera Iran men att han själv kommer delas i flera delar.”

– Det finns ingen yttrandefrihet i Iran. Och landet tolererar inte tankar, åsikter och resonemang som är kritiska mot regimen. Jag kan inte återvända till Iran. Jag riskerar livstids fängelse eller avrättning.

Iran har näst högsta antalet avrättningar i världen, efter Kina. Enligt Amnesty International verkställdes minst 246 dödsdomar i Iran i fjol. En av dem som avrättades var journalisten Ruhollah Zam som låg bakom nyhetskanalen AmadNews. Han dömdes för ”korruption mot jorden” (ifsad fil-arz), en anklagelsepunkt som ofta förekommer när det statstyrda rättsystemet anklagar kritiska röster för att bedriva spionage eller störta regimen. Dödsdomen mot den svenske medborgaren Ahmedreza Jalali för fyra år sedan grundade sig också på ”korruption mot jorden”.

Situationen för Payam Hosseini är mycket allvarlig. Migrationsöverdomstolen, sista instansen i migrationsärenden, har meddelat att det inte blir någon omprövning av Migrationsdomstolens dom. Därmed kan Payam Hosseini utvisas till Iran vilken dag som helst. Han är oerhört ledsen och orolig. Hans sista hopp är att svenska yttrandefrihetsorganisationer engagerar sig i hans fall.

– Jag hoppas att främst Journalistförbundet och Reportrar utan gränser visar solidaritet med mig. Mitt liv är i fara. Jag skulle bli glad om de uttalade sig om mitt fall.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert säger i en kommentar:

– Iran är ett farligt land för journalister. Tillsammans med internationella journalistfederationen IFJ har vi återkommande krävt att den iranska regimen ska sluta trakassera, förfölja, hota och avrätta journalister som helt enkelt bara gjort sitt jobb med att informera medborgarna om frågor som berör och engagerar. Detta gäller även exiljournalister som återvänder till Iran.

– Vi har många journalistorganisationer som förra året fördömde avrättningen av journalisten Ruhollah Zam. Det var uppenbart att avrättningen berodde på Ruhollah Zams journalistiska gärning och att Iran återigen hade gått över anständighetens gräns för att jaga och tysta dissidenter, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

I Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex i år innehar Iran plats 174 av 180 stater.

– Vi på Reportrar utan gränser har fått flera rapporter om exiliranska journalister, också i Sverige, vars familjer i Iran hotas med hembesök, återkommande förhör och även fängelse för att visa exiljournalisterna att om de inte håller sig i skinnet råkar deras anhöriga illa ut, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige

KURDO BAKSI

Fler avsnitt
Fler videos