Dödshot mot Nike Nylander efter intervju med Jimmie Åkesson

21 september, 2020

Nike Nylander fick motta hot och hat efter att ha intervjuat Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i Aktuellt. ”Fullständigt oacceptabelt”, säger Charlotta Friborg, programchef för SVT Riksnyheter.

Nike Nylander utsattes för en stor mängd grova påhopp i sociala medier och i mejl efter intervjun med Jimmie Åkesson förra veckan.

Bland påhoppen finns regelrätta hot, bland annat:

”Det finns en lyktstolpe särskilt reserverad för dig.”

”Du kanske inte har några barn du är rädd om. Det skulle jag absolut vara i dina kläder.”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare och programchef för SVT Riksnyheter, skriver i en artikel på SVTs sajt att attackerna är ”långt bortom all anständighets gräns”:

”Sådant ska ingen behöva utstå i sin yrkesutövning. Men det är inte första gången medarbetare på SVT Nyheter eller för den delen andra journalister blir utsatta endast på grund av att de har utfört sitt jobb. […] Att programledare utsätts för missaktning, hot och kränkningar är fullständigt oacceptabelt.”

Jimmie Åkesson kommenterar intervjun och attackerna mot Nike Nylander på Twitter:

”Jag förstår att man kan bli både upprörd och förbannad när man tycker att statstelevisionen fokuserar på trivialiteter samtidigt som landet står i lågor.”

”Med det sagt undrar jag vad det är för empatilösa imbeciller som tar sig rätten att kränka och hota en journalist och hennes barn? Kritisera, absolut, men kära nån, behåll anständighet och saklighet!” skriver Jimmie Åkesson.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies