Gå direkt till textinnehållet

DNs skolgranskning förhalad

En reporter på Dagens Nyheter har JO-anmält utbildningschefen på Nordanstigs kommun för brott mot tryckfrihetsförordningen. DNs skolgranskning har stoppats av att utbildningschefen ”förhalar utlämnande av allmänna handlingar”.

DNs reporter Kristoffer Örstadius fick i mars en Guldspade för sin granskning av svenska skolans kris. Han har under 2014 fortsatt att granska den svenska skolan, bland annat har han undersökt vilken hjälp elever som fått underkänt i matematik har fått i fyra kommuner. Tre av kommunerna lämnade ut uppgifterna i stort sett samma dag. Men i Nordanstigs kommun i norra Hälsingland tog det stopp.

En av handlingarna tog två månader att lämna ut, och saknade då vissa uppgifter. En handling hade gallrats ”i strid med gällande regelverk”, skriver Öhrstadius. En handling har fortfarande inte lämnats ut, efter fyra veckor.

Han har nu valt att JO-anmäla kommunen och utbildningschefen. I anmälan skriver han bland annat att han upplever att chefen och Nordanstigs kommun medvetet har försökt förhala granskningen och dölja missförhållanden i kommunen genom att strunta i att lämna ut allmänna handlingar.

Annons Annons

Utbildningschefen Eva Fors säger till Journalisten att orsaken till fördröjningen var att Nordanstigs kommun inte har systematiserat uppgifterna på ett sätt som gjorde att det gick att lämna ut dem snabbt.

– Hade vi haft ett sådant system hade det gått att lämna ut uppgifterna. Jag har varit tvungen att bygga upp ett nytt system för att kunna få fram dem, säger hon till Journalisten.

– Han ville bland annat få ut uppgifter om alla elever som fått betyget F i matematik, och jag erbjöd honom då att få betygskatalogen, men det var han inte intresserad av. Han ville också ha resultat från de nationella proven, och de finns inte samlade på kommunen centralt – utan jag var tvungen att bege mig till varje skola för att ta fram uppgifterna. Efter detta har jag fattat ett beslut om att de nationella proven ska arkiveras centralt på kommunen, säger Eva Fors.

Andra kommuner har kunnat lämna ut uppgifterna inom någon dag, varför har ni inte haft ett liknande system?
– Vi har byggt upp systemet för att kunna ta fram den statistik som politikerna efterfrågat, men vi behöver göra om systemet och det håller vi på med nu.

Fler avsnitt
Fler videos