FOTO: Tor Johnsson

Höjda arvoden för
DNs kulturfrilansar

21 december, 2018

Frilansjournalister som skriver för Dagens Nyheters kultursida får en 13-procentig höjning av arvodena.

Tidigare i veckan rapporterade Journalisten att flera av TT Features frilansmedarbetare inte har fått höjda arvoden sedan 2010 och att arvodena till och med har sänkts för vissa medarbetare. Men en annan förhandling har gått desto bättre för frilansjournalister.

Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt berättar att ett 50-tal frilansjournalister som skriver för DN Kultur får höjda arvoden på 13 procent.

Journalistförbundet och Frilans Riks har stått bakom nätverket av DN-frilansar. Gert Lundstedt, som har följt förhandlingarna för frilansarnas räkning framhåller stödet från Dagens Nyheters journalistklubb och dess ordförande som avgörande för att få till stånd förbättringarna.

– DNs klubbordförande Anders Forsström har drivit förhandlingarna på ett mycket bra sätt och har förhandlat om budgeten för frilansarvodena så som vi tycker att alla klubbar borde göra, säger Gert Lundstedt.

Men Dagens Nyheter har villkorat avtalen med att medarbetarna accepterar att deras artiklar kan komma att återpubliceras inom Bonnier News.

– DN säger att den klausulen inte kommer att användas mycket. Vi är avvaktande och kommer att följa upp det, säger Gert Lundstedt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies