Gå direkt till textinnehållet

DN säger upp tio journalister

Dagens Nyheter säger upp tio journalister och tolv erbjuds en omplacering utanför DN-huset.

Erbjudandet till de tolv som ska omplaceras innebär att de ska utföra ”journalistiska arbetsuppgifter inför DNs 150-årsjubileum 2014”. I arbetsuppgifterna ingår att ta fram historiskt DN-material som kan vara intressant att återge, samt göra en översyn av det digitala arkivet och tagga, ta fram och paketera materialet.

– Det är konstruerade och luddiga arbetsuppgifter. Det verkar vara ett icke-jobb. Jag gissar att de bara vill bli av med oss, säger en av de tolv journalisterna till Journalisten.

– Jag upplevde mitt omplaceringserbjudande som ett hot. Tackade jag inte ja skulle jag bli uppsagd. Varför jag var vald kunde de inte svara på.

Annons Annons

Vad ska du arbeta med efter jubileet?
– Det vet jag inte, det säger de ingenting om.

De senaste beskeden om uppsägningar och omplaceringar har väckt olust bland DNs journalister. Omplaceringarna tolkas som ett sätt att slussa ut folk ur tidningens organisation. Omplaceringar sker normalt utan att kontrakt behöver skrivas. Att ledningen nu kräver underskrivna kontrakt väcker misstänksamhet hos medarbetarna.

De som ställts inför ultimatum är i åldersspannet 40-65 år. Det är inte bara de allra äldsta som berörs.

– Folk känner sig handplockade, som om de inte duger längre. Det har tagit oerhört hårt på dessa personer, säger en medarbetare till Journalisten.

Även övriga på redaktionen känner oro och olust och undrar vilka som ska plockas ut nästa gång.

Journalistklubbens ordförande Anders Forsström avstår från kommentarer med hänvisning till pågående förhandlingar.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna eftersom det pågår förhandlingar, säger DNs HR-chef Henrik Fontin.

DN inledde i våras en nedbemanning och omorganisation med målet att minska redaktionen med ett 50-tal medarbetare. 30 har accepterat att gå med avgångsvederlag.

Den senaste tidens oro kommer efter en tid då stämningen på DN beskrivs som på väg uppåt. Medarbetarna hade stort förtroende för den delvis nya redaktionsledning som utsågs i våras och upplevde att DN fått en nystart.

– I det läget kommer de senaste beskeden som en kalldusch, alla har tagit illa vid sig av dem, säger en medarbetare.
                                                                              Johannes Nesser
                                                                               Håkan Lindqvist

Fler avsnitt
Fler videos