DN lägger ned korrekturet

15 oktober, 2013

Dagens Nyheters sista korrekturläsare har sagts upp.

Två korrekturläsare/redigerare har sagts upp eftersom DN enligt ledningens beslut inte längre ska ha något korrektur. De är arbetsbefriade under uppsägningstiden. I stället läser inhyrda personer för närvarande korrektur på DN.

Journalistklubben på DN har drivit att de två som sagts upp skulle få vara kvar till sin (i ett fall snara) pensionering, eller få annan placering inom tidningen, men fick inte gehör för något av förslagen.

Enligt Dagens Media ska journalister på DN i stället utbildas i att läsa korr.

DN var en av relativt få tidningar som fortfarande hade en korrekturavdelning.

Journalisten har sökt chefredaktör Peter Wolodarski för en kommentar.

Taggar: Dagens Nyheter

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jesper Almén ons, 2013-10-16 14:07
Med tanke på hur många syftningsfel och upprepning av ord som förekommit det senaste året, både på nätupplaga och i papperstidningen så är den stora nyheten för mig att DN fortfarande hade korrekturläsare kvar. fast de var väl kanske så överhopade med arbete att mycket slank igenom. Hur ska det nu gå att läsa tidningen utan tolk?
Inlagt av Lotta Muth ons, 2013-10-16 17:59
"Flera stötestenar måste lösas innan en verklig lösning är i hamn." Saxat ur DN 12 oktober 2013. I rest my case...
Inlagt av Thomas Egeklint tors, 2013-10-17 14:40
Jag kan säga att det verkligen märks, bristen på korrektur får tidningarna att vimla av särskrivning och slarvigt skrivna artiklar, jag ser det lite som en stolthet att ha en tidning som är korrekt skriven, med bra meningsuppbyggnad o.s.v. MEN det jag ser idag är att bland annat i nätupplagorna jagar man klick via märkliga överskrifter, då för att suga in reklampengar på "pay per click" enbart för att klicka på länken till artikeln, där upptäcker man att det inte alls var så dramatiskt! Pappersupplagorna av tidningarna har ju inte det då men är istället full av andra missar i stavning och ibland grova syftningsfel, blir både löjligt och patetiskt måste jag säga! Är själv ingen expert och vet om det men eftersom jag ändå ser felen och irriterar mig på dom så borgar ju det för att missarna är rätt uppenbara... eller?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies