Gå direkt till textinnehållet

DN-klubben om ledningens tystnad: ”Dåligt”

Dagens Nyheter tänker varsla tio personer på redaktionen om uppsägning, men vill inte berätta för de berörda att det gäller dem. - Det skadar förhandlingarna, säger journalistklubbens ordförande Anders Forsström.  

I går gick journalistklubben på DN ut med ett meddelande till sina medlemmar. Klubben berättade att företagsledningen i förhandling med klubben namngivit tio personer på redaktionen som ska varslas om uppsägning på grund av arbetsbrist. Företaget vill dock inte informera de berörda innan den centrala förhandlingen.

"Som skäl för att inte berätta för de berörda 10 anger företaget bland "tidigare reaktionsmönster". Vår tolkning är att företaget önskar mer positiva "reaktionsmönster", även om det är fråga om information som kan upplevas negativt för den enskilde och redaktionen som helhet", skriver klubben, som är "bestörta över hur företaget resonerar och hur lättsinnigt företaget tänker behandla tio kompetenta medarbetare som under åratal gjort ovärderliga insatser för DN."

Anders Forsström säger till Journalisten att ledningens val att inte berätta försvårar de kommande centrala förhandlingarna. Både Journalistförbundet centralt och DN-klubben har krävt att företaget ska berätta för de berörda.

Annons Annons

– Vi måste på bästa sätt försvara våra medlemmar i förhandlingarna. Det kan man göra först om man pratar med dem, vi kan inte gå på minnet.

– Vi tycker det är dåligt av företaget att göra så här. Det blir svårare att föra förhandlingarna för bägge parter. Det finns en stor risk för ajournering.

Hur har reaktionerna varit på tidningen?

– Starka.

Anders Forsström påpekar att på koncernkollegan Sydsvenskan pågår ungefär samma sak som på DN, men där har de berörda informerats.

Journalisten har sökt flera personer i Dagens Nyheters ledning för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos