DN klandras för folkmordsanklagelse

10 april, 2013

MEN-beslut Dagens Nyheter klandras av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att inte ha gett möjlighet till genmäle för en person som anklagades för att vara folkmordsförnekare på DN Debatt. PO ville fria DN.

I juli förra året publicerade DN Debatt en artikel skriven av statssekreterare Jasenko Selimovic (FP). Artikelns rubrik var: ”Okunnighet om Srebrenica gynnar folkmordsförnekarna”. Artikelns kärna var huruvida händelserna i staden Srebrenica 1995 skulle betecknas som massaker eller folkmord.

Tre repliker på artikeln publicerades de följande dagarna, varav en skriven av en representant för organisationen Justitia Pax Veritas. Dagen efter svarade Jasenko Selimovic på replikerna, och pekade då ut representanten för Justitia Pax Veritas som folkmordsförnekare och en av de drivande personerna bakom folkmordsförnekelse i Sverige.

JPV-representanten ville få möjlighet att replikera på vad han betraktade som ett personangrepp, men DN hade då satt streck i debatten. Mannen valde då att anmäla DN till Allmänhetens pressombudsman (PO), som bedömde att det befann sig inom vad som får accepteras i offentlig debatt, och avskrev ärendet. Mannen överklagade till PON, som nu klandrar DN för att ha brutit mot god publicistisk sed.

”Den publicerade slutrepliken innehåller sådana angrepp på anmälaren att den inte borde ha fått stå oemotsagd, särskilt som anmälaren inte innehar någon offentlig position. Tidningen har emellertid inte i tillräcklig omfattning tillmötesgått anmälarens begäran om att få bemöta anklagelserna”, skriver PON i sin motivering till beslutet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies