DN klandras för bild på fel SD-politiker

3 december, 2019

MEN-beslut Dagens Nyheter till­fogade SD-politikern Jonas Andersson från Skellefteå en betydande publicitetsskada genom att felaktigt publicera en bild på honom till en krönika som handlade om SD-politikern Jonas Andersson från Östergötland.

Det slår Pressens opinionsnämnd fast i ett beslut.

Det var i januari i år som DNs reporter i en nyhetskrönika skrev om Sverigedemokraternas policy om nolltolerans mot rasism. Han skrev att det inte var särskilt konstigt om unga trots policyn uppfattade att SD stod för aggressivitet mot invandrare, och tog upp Expressens färska avslöjande om att den nyinvalde riksdagsledamoten Jonas Andersson från Östergötland på nätet hade pekat ut asylsökande som "parasiter", och använt andra nedsättande uttryck om invandrare.

Intill krönikan fanns felaktigt en bild på SD-riksdagsledamoten Jonas Andersson från Skellefteå. Han anmälde DN till Allmänhetens pressombudsman. Jonas Andersson från Skellefteå skrev att han hade byggt upp ett gott rykte under flera år som migrationspolitisk debattör, och att han var tjänstledig från sitt arbete som samordnare på ett stödboende för ensamkom­mande flyktingungdomar. Att han nu kunde uppfattas kopplas ihop med uttalanden om att invandrare är "parasiter" var allvarligt för honom.

DN beklagade förbehållslöst förväxlingen, men hävdade att misstaget inte utsatt anmälaren för någon beak­tansvärd publicitetsskada. Anmälaren var riksdagsledamot för SD och fick räkna med att bli tillskriven vad detta parti stod för, menade DN i sitt svar.

PO konstaterar att det är bra att DN snabbt rättat misstaget på sajten och i e-tidningen samt publicerat rättelser. Men tidningen har brustit i grundläggande faktakontroll, och har genom att felaktigt sammankoppla Jonas Andersson i Skellefteå med yttranden om till exempel att invandrare var ”parasiter”, tillfogat honom en allvarlig publicitetsskada.

"Att andra sverigedemokrater har uttryckt sig på ett sådant sätt, innebär inte att det var acceptabelt att koppla anmälaren till dessa uttalanden", skriver PO och bedömer att DN ska klandras.

PON instämmer i POs bedömning.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies