Gå direkt till textinnehållet

DN-fotograf greps av polis

Han är journalist sedan 45 år och stod och fotograferade vid kulturfestivalen på Norrbro. Då greps DN-medarbetaren Lars Epstein av polisen och fördes bort, utan att de berättade varför. Mia Karlsvärd (bilden), ordförande för Pressfotografernas klubb, kritiserar polisens agerande.

Lars Epstein, bildjournalist känd från DN, berättar själv om händelsen på sin blogg. Under tisdagen fotograferade han barnaktiviteter vid kulturfestivalen på Norrbro.

”… en man och en kvinna kom fram till mig och visade sina polisbrickor och tog ett stadigt tag om mina armleder. ’Luktar du alkohol’, frågade mig den manliga civilpolisen och stirrade mig i ögonen. Knappast troligt eftersom det var tre dagar sedan jag drack ett glas vin senast.”

Epstein förklarade att han bara skulle ta en bild när barnen lyfte en kartongkonstruktion. Men poliserna tog hans kamera, och tog även tag i hans handleder och bad honom att följa med. De skulle förhöra honom på en undanskymd plats, berättar Epstein.

Annons Annons

”Väl framme i polistältet intill Molins fontän inom avspärrningen bakom Kungsträdgårdens scen släppte de till sist greppen och sade att jag var misstänkt för ofredande av barn därför att jag fotograferat aktiviteterna på Norrbro. Jag förklarade att jag var journalist sen 45 år tillbaka och bevakade händelser i Stockholm och att jag nu skulle skriva några rader och blogga om barnaktiviteterna på Norrbro, särskilt konstnärskollektivet Zirkus Loko-Motivs bygge av en jättegroda med hjälp av intresserade barn och även om den jättelika triumfbågen som byggdes av kartonger. Och jag förklarade att det var tillåtet att fotografera på allmän plats enligt svensk lag. Något de inte kommenterade”, skriver han vidare i bloggen.

En stund senare släpptes Epstein och fick tillbaka sin kamera.

Mia Karlsvärd (bilden) är ordförande för Pressfotografernas klubb i Sverige (PFK). Hon har väntat på att sådana här händelser ska börja drabba Sverige.

”I vårt samhälle har det de senaste året tillkommit lagar och regler som begränsar vår möjlighet till att ta bilder. Även i en, som i det här fallet, helt harmlös situation. Detta är ett tydligt tecken på att allmänhetens misstänksamhet gentemot en fotograf, i kombination med okunskap även från rättssamhället, blir ett hot mot vår yttrandefrihet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Journalisten söker Lars Epstein och ansvariga vid polisen.

Fler avsnitt
Fler videos