”DN-drevet visar upp cementerade vanföreställningar”

18 januari, 2016

Debatten om bevakningen av trakasserierna i Kungsträdgården fortsatte i helgen. Flera debattörer varnar för att konsekvensneutraliteten är åsidosatt.

Expressens kolumnist Sakine Madon skrev i lördags, efter en egen Twitter-gallup, att det tvärtemot vad kåren brukar säga offentligt visst förekommer att journalister tonar ned ”känsliga” ämnen eller vinklar för att inte gynna SD.

”Landets medieredaktioner behöver fundera ett varv: ska vi uttalat vara emot SD? Om inte; hur säkrar vi att journalistiken sköts? Det är lätt att ropa ”konspirationsteori!” åt all kritik”, skriver Madon.

På Svenska Dagbladets Brännpunkt slog samma dag journalistiknestorn Erik Fichtelius ett slag för konsekvensneutralitet, det begrepp han en gång myntade men som enligt honom inte är hävdvunnet:

”Kärnan i en liberal presstradition är att skilja på åsikter och nyheter. Min erfarenhet är att detta inte alltid är självklart i svensk journalististik. Om vi inte lever upp till detta kan det vara förödande för trovärdigheten”. skriver Fichtelius.

Malin Ekman, Svenska Dagbladet Näringslivs medieanalytiker, trycker också på vikten av konsekvensneutralitet. Hon menar att den generella kunskapen om hur oberoende journalistik fungerar verkar begränsad:

”På nätet frodas konspirationer och skeva föreställningar. Den senaste veckans drev mot Dagens Nyheter – regisserat av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag – visar hur cementerade dessa är i vissa läger.”

Ekman varnar för en rapportering som bygger för mycket på delningskultur och identifikation – även i form av texter vinklade utifrån ”goda” värden:

”Den relativt nystartade sajten Kit ägnar sig åt en ny sorts genre, ett slags modern, digital statementjournalistik – en mix mellan reportagejournalistik och opinionsjournalistik för goda värden som jämställdhet och mångkultur. Den är omåttligt populär, åtminstone i mitt eget Facebookflöde. I en tid av starka främlingsfientliga krafter är det å ena sidan viktigt att medierna står upp för humana grundvärden och bemöter rörelserna som motverkar dem. Samtidigt får medierna inte låta sig indirekt styras av de mörka krafterna genom att överge sin konsekvensneutralitet”, skriver Malin Ekman.

Taggar: Dagens Nyheter

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies