”DN är mitt livs kärlek”

9 september, 2016

FOTO: Anna-Lena Ahlström Efter 17 år som ledarskribent på Dagens Nyheter har Hanne Kjöller valt att sluta. Hon blir nu fristående kolumnist i samma tidning och hoppas därmed få mer tid till alltifrån bokskrivande till att göra grävande reportage.

Som 19-åring arbetade Hanne Kjöller som städerska och drömde om att bli ledarskribent på DN. Det tog henne 15 år att nå drömjobbet – som hon nu valt att lämna.

– DN är mitt livs kärlek. Att vara ledarskribent är mitt drömjobb.  Men som i alla relationer finns det flera sidor, säger Hanne Kjöller.

– Som ledarskribent är min uppgift att föra tidningens talan. Som fristående skribent är jag friare att välja ämne, ton och slutsats. Det är friare på alla sätt. Jag kan lägga upp arbetet annorlunda och gräva djupare.

Under tiden som ledarskribent har Hanne Kjöller fått in många tips på saker hon borde gräva djupare i. Många tips rör vården, ett ämne som den tidigare sjuksköterskan skrivit mycket om. På grund av tidsbrist har hon inte hunnit gå vidare med alla tips som verkat intressanta, men hoppas nu kunna göra det i rollen som fri kolumnist.

 – Jag har många bra nyheter som väntar. Det skulle gräma mig mycket om de bara försvann, jag vill inte lämna dem ifrån mig. Jag är noga med att värna källorna och jag vill pilla i det själv med de personer som tipsat mig.

Kanske kommer tipsen att växa till gräv i reportageform, i DN eller någon annanstans. Kanske blir det böcker – det beror på vad tipsen visar sig vara, menar Hanne Kjöller.

För närvarande arbetar hon på två böcker. Den ena handlar om svensk forskningspolitik. Innehållet i den andra är inte offentligt ännu, men den skrivs i samarbete med tankesmedjan Timbro. Utöver att vara kolumnist och författare planerar hon också att utveckla sin föreläsarverksamhet.

Trots de pågående projekten menar Hanne Kjöller att det inte går att avgöra exakt hur hon kommer att fördela sin tid fram över.

– Jag stänger en dörr och vet inte vilka andra som öppnas framför mig, säger hon.

Det är ett utsatt jobb att vara ledarskribent på DN. Har det något att göra med ditt beslut att sluta?
– Det är en vågskål. I den ena finns fantastiska kollegor med våra morgonmöten och politiska samtal, allt sådant. I den andra finns det som är tråkigt. Till exempel näthat.

– Jag är lika utsatt som kolumnist. Man är nog snarare mer utsatt om man inte har en redaktion bakom sig. Det är svårare att tackla hat då.

Anonyma mejl och meddelanden raderas direkt från Hanne Kjöllers inbox. Hon har inte mycket till övers för anonymitet, så länge det inte gäller källskydd.

– Jag står för det jag tycker med namn och bild inför hundratusentals människor. Det är höjden av feghet att inte kunna stå bakom sin åsikt med namn.

Den 30 september arbetar Hanne Kjöller sin sista dag.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies