Gå direkt till textinnehållet

Djurplågeri i TV4 frias men kritiseras

TV4 frias av Granskningsnämnden för ett inslag om djurförsök med tandimplantat på hundar. Nämnden kritiserar dock TV4 för att man brustit i saklighet, men bristen anses så ringa att inslaget inte strider mot kravet på saklighet.

I februari sände Efter fem i TV4 ett inslag om försöksdjursverksamhet. Inslaget handlade om sex hundar som skulle avlivas efter att man testat tandimplantat på dem. Försöken gick ut på att dra ut hundarnas tänder och ersätta dem med nya. En veterinär, en hundcoach och en chefredaktör för en studenttidning vid Göteborgs universitet medverkade.

I inslaget riktades kritik från veterinären och hundcoachen mot djurförsöken som beskrevs av veterinären som ”djurplågeri”.

I inslaget informerade chefredaktören för studenttidningen om att djurförsöket följde den djuretiska nämndens riktlinjer.

Granskningsnämnden för radio och tv anser att eftersom uttalandena i inslaget gjordes av tillfälligt medverkande och inte av företrädare för TV4 är kraven på saklighet lägre, ”med hänsyn till den vidsträckta yttrandefriheten”. Däremot anser nämnden att det inte på ett tillräckligt tydligt sätt framkom i inslaget att djurförsöket var reglerat, vilket innebar en brist i förhållande till kravet på saklighet. Men eftersom man i inslaget hänvisade till djurförsöksetiska nämndens riktlinjer var bristen inte så allvarlig att inslaget stred mot saklighetskravet. Inslaget frias men kritiseras.

Fler avsnitt
Fler videos