Gå direkt till textinnehållet

DIK lägger ned sin tidning

Sacoförbundet DIK lägger ned sin medlemstidning Ping vid årsskiftet. Tidningen är inte tillräckligt läst, enligt VDn.

– Tidningen är inte särskilt läst, vilket beror på att vi har en väldigt bred målgrupp. De 25 procent av läsarna som tycker att den är bra är de som har nytta av den i sin profession. En av fyra läsare slänger den direkt i papperskorgen, säger DIKs VD Helen Hellströmer om nedläggningsbeslutet.

Hon betonar att det inte rör sig om en sparåtgärd och att nedläggningen inte innebär några uppsägningar.

– Vi tar bort Ping som papperstidning, men vi kommer fortfarande att ha information och texter på webben och jobba vidare med de frilansar som vi samarbetar med.

Annons Annons

Kommer det att vara en fristående redaktionell produkt?

– Den är inte fristående i dag heller, utgivarskapet ligger på mig och det är en kulturtidskrift, inte ett nyhetsblad. Men vi kan inte i dag svara på vad som kommer i stället för Ping, det är ett arbete som pågår nu.

– Men det kommer att vara olika kanaler som på flera olika sätt når våra olika målgrupper med det de behöver i sitt medlemskap. Energi, inspiration, goda råd, arbetsrätt, juridik…

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling har inte tagit del av DIKs tankar kring nedläggningen och vill inte recensera förbundets beslut. Men rent generellt tycker han att det är feltänkt att lägga ned en redaktionell verksamhet i en organisation:

– Jag pratar förstås i egen sak utifrån en yrkesgrupp som jag ser som den viktigaste i samhället, men likväl har jag svårt att se att ett fackförbund kan bibehålla en intern idédebatt om man släpper den resurs som en redaktion innebär, säger Nordling.

– Om du vill ha liv och många tankar och idéer i ett förbund och du tror att det är så man utvecklas, så finns det inget som slår redaktionell verksamhet.

Helen Hellströmer:

– Ping har inte riktigt fungerat så i dag, vi har den dialogen via andra vägar än tidningen.

Att göra om tidningen i stället för att lägga ned den var inte en möjlighet?

– Nej, för då skulle vi behöva göra fyra eller fem olika papperstidningar. Det är inte ansvarsfullt att hantera medlemmarnas pengar på det sättet.

Ping gör åtta nummer per år och enligt planen ska de två återstående numren 2016 komma ut.

Nedläggningen innebär inga uppsägningar. Enligt chefredaktören Anders Regnell har redaktionen totalt runt 30-40 frilansar på medarbetarlistan, men ingen av dem har fasta uppdrag.

Fler videos
Fler avsnitt