Gå direkt till textinnehållet

”Det ska låta lite flamsigt”

Dan före dan blir det precis som vanligt uppesittarkväll med P1-profilerna och självutnämnda julmarknadsexperterna Karsten Thurfjell och Gunnar Bolin.

Året var 1990 när kulturjournalisterna Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell för första gången vakade in julafton i Sveriges Radio. I tjugo obrutna år var de lyssnarnas ”fasta hand i kolakokets sista traumatiska timmar” in-
nan de blev bortlyfta. Bara för att göra comeback 2015.

– Många hade hört av sig och varit sura helt enkelt, säger Karsten Thurfjell.

Parhästen Bolin konstaterar att många års sändning bygger en ansenlig lyssnarskara. När han under hösten var ute och talade om sin senaste bok kom Dan före dan upp nästan varje gång:

– Tiden går. Någon yngre medarbetare sa: ni har ju hållit på sedan jag föddes.

Konceptet är enkelt: duon besöker under december något resmål i Europa och dess julmarknad.

– Vi börjar långsamt bli de kanske främsta experterna på olika europeiska julmarknader, säger Gunnar Bolin.

– I sydländer där det kanske är lite mildare är det verkligen på julmarknaden man möts. Man tar en aw eller träffar kompisar, det är inget man går till med barnen för att köpa illa handstöpta ljus.

I år har skulle de ha besökt norska Trondheim med dess hägrande Nidarosdom, men tvingades ställa in i sista stund på grund av ökande smittspridning. I stället beslöt de att resa Mälaren runt.

– Kanske inte det mest spännande, men vi hade ändå en hel del kul i bagaget från Taxinge, Gripsholms  och Sundbyholms slott, Strängnäs och Västerås domkyrkor, Härkeberga, Bålsta…, berättar Karsten Thurfjell.

När de är ute och reser är de igång från 10 till 22. Har några fasta saker de vill göra, har läst på lite.

– Men det här är ju inte någon avantgardeturism, vi gör de stora turistmålen. Går vi förbi något roligt på en gata stannar vi. Sen pratar vi, och i allmänhet klipper vi väldigt lite.

Själva sändningen görs med ”väldigt lätt hand”.

– Det är ett ganska konstigt program. Vi pratar i två och en halv timme, med musik och lite fasta punkter.

Det är en illa dold hemlighet att de inte längre direktsänder, medger de.
– Vi bandar en kväll i ett helt nedsläckt radiohus, utan producent. Det är bara vi i studion och en tekniker med en ängels tålamod i kontrollrummet. Vi gör inga bandstopp. Man blir trött, man ska vara trött, det ska låta lite flamsigt och uppblött i kanterna. Så Karsten och jag tror att det är julafton när vi slutar.

Vad äter ni i studion, några ritualer?
– Det blir väl nästan alltid julmust. Och någon skumtomte som man är tvungen att tugga på. Vi har väl rekord i att prata med mat i mun i radion, säger Karsten Thurfjell.

Fotnot: Dan före dan drar igång i SR P1
efter 22-nyheterna den 23 december och håller på en stund in på julaftonsnatten.

Fler avsnitt
Fler videos