Gå direkt till textinnehållet

”Det ser ut lite som i en katastroffilm”

SVT-korren Jennifer Wegerup har hektiska arbetsdagar just nu i Rom i och med coronaviruset. Även om läget är mycket allvarligt i Italien beskriver hon det som att italienarna generellt är lugna, även om man inser allvaret.

Hela Italien har som bekant satts i karantän, enligt order från premiärminister Giuseppe Conte. Samtidigt har landet förbjudit offentliga sammankomster och all idrott, exempelvis Serie A-fotbollen som sänds över hela världen.

Jennifer Wegerup, Italien-korrespondent för SVT och Expressen-skribent, har just nu hektiska arbetsdagar i Rom med livesändningar och sena arbetspass.

Hon berättar för Journalisten att medierapporteringen i Italien går i linje med italienarnas egen uppfattning. Att läget är allvarligt, och man uppmanar alla att respektera karantänsbeslutet.

Annons Annons

– Medierna uppmanar folk att inte gå ut i onödan och vara restriktiva med att träffa äldre personer och andra riskgrupper. Bilden medierna ger är balanserad tycker jag, säger Jennifer Wegerup.

Klart är att landet som redan har en ansträngd ekonomi drabbas extra hårt även ekonomiskt i och med corona-utbrottet. Bara från mars till juni räknar man med 31,5 miljoner färre turistbesök än vanligt. Hotellen står tomma eller halvtomma och Jennifer intervjuade nyligen en pizzaägare som gråtande berättade att han inte kan betala räkningarna när turisterna inte längre kommer. 

– Många italienare blir av med jobben eller tvingas gå ned i arbetstid. Just ekonomin är kanske det man är mest rädd över eftersom det var svårt för landet redan innan. Många branscher befinner sig i kris, inte minst jordbrukssektorn eftersom det blir enorma mängder mat över nu när få besöker restaurangerna och hotellen.

De första arbetsdagarna efter att landet införde röda zoner i norra Italien, och områden som Lombardiet, beskriver hon som spänt. Många var rädda, och det var vanligt att se folk med ansiktsmasker.

Efter karantänsbeslutet för hela landet beskriver Jennifer det mer som en "overklighetskänsla", även om hon vill vara noga med att poängtera att det inte råder någon panikstämning i landet. 

De flesta italienarna är lugna även om de inser allvaret.

– Jag tittar ut från mitt fönster här i Rom just nu och det är en fin solig dag, men ingen är ute. Det är så tomt och öde att det känns och ser ut som lite ur en katastroffilm. Folk köar till matbutikerna men i övrigt är det tomt. Restauranger stänger 18 på kvällen, barnen är hemma från skolan, och bussar går tomma.

På grund av nyhetsläget har arbetssituationen såklart varit hektisk.

– Men det har känts viktigt att vara här och jobba och försöka ge en balanserad bild av läget. Italien och Sverige har nära band till varandra inte minst via turismen och många svenskar känner starkt för Italien.

Är du rädd?
– Nej jag känner mig inte alls rädd. Visst är jag noga med att tvätta händerna och jag försöker vara försiktig. Men jag vill säga att jag får fint stöd av SVT som hör av sig, även Expressen har ringt och frågat om jag behöver något. Det min fotograf och jag tycker är jobbigt är att vi inte kan vara på vårt vanliga kontor i Milano på grund av karantänsbestämmelserna. Vi jobbar hemifrån en del och det är lite krångligare när man inte har kontors-wifi.

Som journalist kan du stoppas av polisen och behöva förklara vad du gör ute. Händer det dig eller kollegor?
– När vi sände live igår kom polisen fram, men italienarna är generellt väldigt lösningfokuserade. De ger sällan ett rakt svar men man får också sällan ett rakt nej. Det går att förklara för polisen att man jobbar. I går väntade polisen tills vi hade sänt klart innan de kom fram, sen uppmanade de oss att gå hem, men det var lugnt.

Fler avsnitt
Fler videos