Gå direkt till textinnehållet

”Det ovanliga är att sms:et når offentligheten”

GTs chefredaktör reagerar i en krönika starkt mot att arbetsmarknadsministerns pressekreterare kritiserar GTs publicering. ”Det här är inget nytt, det ovanliga är att pressekreterarens sms i det här fallet når offentligheten” , säger professor Gunnar Nygren. UPPDATERAD

I en krönika publicerad tidigare i veckan skriver GTs chefredaktör Christer El-Mochantaf (bilden t.h) om att arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks pressekreterare Max Ney hört av sig med ett kritiskt sms efter GT/Expressens granskning om att varannan långtidsarbetslös är född utanför Europa, och bland annat kallat publiceringen en ”flört med SD”.

”Arbetsmarknadsministerns pressekreterare [tycker] att dessa skildringar från journalister är politiska flörtar. Det är mycket problematiskt”, menar El-Mochantaf om sms:et.

Men sticker det ut att en ministers pressekreterare recenserar mediers granskningar?

Annons Annons

Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola, har i ett forskningsprojekt undersökt just relationen mellan pressekreterare och journalister. Att en pressekreterare uttrycker åsikter om en redaktionell publicering är vardagsmat, säger han.

– Den här typen av reaktioner förekommer hela tiden. Gillar pressekreterare något kan man få några andra nyheter i utbyte, det är ett givande och tagande. Och kritik mot journalister är inte ovanligt, ta Reinfeldts sista pressekreterare, Roberta Alenius, hon var väldigt öppen i sin kritik av journalister. Det är inget nytt, det ovanliga i det här fallet är att det når offentligheten.

Hur ska man se på att GTs chefredaktör väljer att lyfta det här sms:et i en krönika, är det ett tecken på något en förskjutning i maktbalansen?
– Det är väl ett tecken på att chefredaktören sitter i Göteborg och inte har daglig kontakt med den politisk-journalistiska sfären i Stockholm. Jag är säker på att de politiska reportrarna på Expressen i Stockholm har daglig kommunikation med regeringskansliets pressmaskineri.

– Hela pressmaskineriet finns ju där för att påverka medieinnehållet, det är själva anledningen till att det finns. Det ovanliga är väl att den här åsikten framförs så öppet, en annan pressekreterare skulle kanske ha ringt och sagt det muntligt, inte i ett sms, säger Gunnar Nygren.

Christer El-Mochantaf håller inte med Gunnar Nygren om bilden att den här typen av kritik från en pressekreterare skulle vara vanligt förekommande.

– Vi upplever inte att det här är vanligt. Expressens politiska reportrar reagerade på sms:et som något uppseendeväckande, säger han.

En av dem är Expressens politikreporter Helana Gissén som skriver på Twitter:

Regeringen säger varje dag att utrikesfödda står längst från arbetsmarknaden men när ⁦@GTnyheter⁩/⁦@Expressen⁩ gör reportage om detta hör ministerns pressekr av sig till reportern och gnäller om ”sd-flirt”. Man tar sig för pannan.
Fler avsnitt
Fler videos