”Det kommer att bli uppsägningar”

18 juni, 2014

Var femte journalist på de sex dagstidningarna inom Stampen Local Media försvinner och risken för uppsägningar är stor. ”Avgångserbjudandet är för dåligt. Det kommer att bli uppsägningar i höst”, säger Håkan Bergström, ordförande i journalistklubben på Hallands Nyheter.

På onsdagsförmiddagen informerades personalen på tidningarna inom Stampen Local Media om det stora sparpaketet som Journalisten berättat om.

Av de totalt 305 journalisterna i företaget ska 60 bort, ungefär var femte. Tidningarna drabbas ungefär i samma proportion.

Ledningens förhoppning att nedbemanningen ska kunna lösas helt med avgångserbjudanden och naturliga avgångar kommer inte att infrias. Det säger Håkan Bergström, journalistklubben på Hallands Nyheter.

– Erbjudandet är att man får uppsägningstiden arbetsbefriad. Det är betydligt sämre än de två tidigare erbjudandena där man erbjöds uppsägningstiden plus tio månader respektive plus tre månader. Det är helt enkelt ett för dåligt erbjudande, och i absolut bästa fall kanske hälften av tjänsterna går att lösa på detta sätt, men det är mycket optimistiskt, säger Håkan Bergström.

Åtta journalisttjänster på Hallands Nyheter försvinner i och med sparpaketet. Kvar blir 31 journalister som ska ge ut en sexdagarstidning.

– Det här är förfärligt. Journalister med ganska många tjänsteår kan bli uppsagda. När det här sparpaketet är klart kommer Hallands Nyheter att ha hälften så många journalister som för tre fyra år sedan. En del konsekvenser av nedbemanningen har kunnat dämpas genom att vi jobbar lite smartare. Men nu är vi sedan länge nere på kärnverksamheten, säger Håkan Bergström.

Stampen Local Media består av sex dagstidningar och nio gratistidningar, alla med hemvist på västkusten. Dagstidningarna är Göteborgs-Posten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, Hallands Nyheter, Hallandsposten och TTELA.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies