Gå direkt till textinnehållet

”Det här är inte så smart ekonomiskt”

I ett specialnummer som kommer ut i dag går Språktidningen och Modern Psykologi ihop. Samma innehåll – olika loggor. Men dubbelpubliceringen får kritik för att ”sälja artiklar två gånger”. Journalisten ställer chefredaktör Patrik Hadenius mot väggen. UPPDATERAD

Det extratjocka specialnumret som kommer ut i dag har producerats av Modern Psykologis och Språktidningens redaktioner tillsammans.

Idén om ett gemensamt nummer uppstod när en av redaktörerna kom på att man borde skriva om språkpsykologi.

– Vi har gjort temanummer förut, men inte på det här sättet. Det är ett kul experiment. Det blir mer material till alla läsare och de som har prenumerationer på båda tidningarna får en förlängd prenumeration på Modern Psykologi med ett nummer gratis, säger de båda tidningarnas chefredaktör Patrik Hadenius.

Annons Annons

Men kritiken låter inte vänta på sig. Lars Linder skriver i Dagens Nyheter i dag under rubriken ”En artikel till priset av två” att de två tidningarnas chefredaktör Patrik Hadenius ”borde antingen sluta sälja artiklar två gånger eller slå ihop sina tidningar en gång för alla”. Han prenumererar nämligen på båda tidningarna, och han ser ett problem med att redaktören fyller spalterna med samma artiklar.

Patrik Hadenius har svårt att förstå kritiken.

– Prenumeranterna får mer än de betalar för. Det är inte så att vi lurar någon. Och att det här skulle vara ett ”smart sätt att fylla spalterna” stämmer inte. Det här är inte så smart ekonomiskt. Vi tjänar inga pengar på det här, tvärtom. Och vi är inte ute efter att tjäna pengar, om vi var det skulle vi inte syssla med kulturtidskrifter, säger Patrik Hadenius.

– Vi vill få större spridning för våra texter, det vill vi, och det kommer vi att fortsätta med. DN samarbetar ju också med andra redaktioner om artiklar. Men får jag fråga dig, ser du något problem med att ha ett gemensamt nummer?

Tja, om man prenumererar på båda tidningarna kanske man blir besviken när det kommer bara ett nummer …
– Det är 400 personer som prenumererar på båda tidningarna, och de får en förlängning av prenumerationen på Modern Psykologi.

Jo, men om man är två i hushållet och den ena läser den ena tidningen och den andra den andra så kanske det blir lite svårt när det bara kommer ett enda tjockt nummer.
– Ja, okej, det blir ju uppenbart klurigt. Det har jag inte tänkt på, säger Patrik Hadenius.

UPPDATERING:

Efter en stund hör Patrik Hadenius av sig. Han har kollat upp och säger:

– Självklart kan de prenumeranter som vill ha två likadana tidningar höra av sig till kundtjänst så får de ett nummer till av samma tidning. Det kostar inget extra.

Fler avsnitt
Fler videos