FOTO: Helena Giertta

"Det här är en strukturell kris"

12 november, 2012

Den första paneldebatten på Journalistförbundets Framtidskonferens gav ett enat budskap till konferensdeltagarna: den ekonomiska krisen i tidningsbranschen är en strukturell omvandling, inte en lågkonjunktur.

 

Panelen bestod av Jeanette Gustafsdotter, VD för Utgivarna, Olov Carlsson nyhetsdivisionschef på SVT, Peder Bonnier, digital chef på Bonnier Tidskrifter och Mikael Zachrisson, konsult på Ziggy Creative Colony och debatten leddes av Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.
Budskapet från panelen var tydligt.
 
- Det här är absolut en strukturell omvandling, inte en lågkonjunktur, sade Jeanette Gustafsdotter och fick medhåll av de andra paneldebattörerna.
 
- Det går inte att hålla emot. Människor kommer inte att sluta använda mobiltelefoner och gå tillbaka till papperet. Vi kommer att behöva anpassa journalistiken till nya plattformar, sade Olov Carlsson.
 
- Hur ska vi arbeta för att ha ett fortsatt starkt förtroende? Förtroendet är grunden för hela affärsidén, sade Jeanette Gustavsdotter.
 
Ingen av de fyra paneldebattörerna kom med några konkreta svar på frågan hur finansieringen av journalistiken ska lösas.
 
Peder Bonnier poängterade att papperet och det digitala är olika affärer, och att det inte bara är att överföra den ena affären till den andra.
 
- I papperet finns det annonsförsäljning och konsumenter som betalar för journalistiken. Digitalt finns det bara en annonsaffär, och den ser annorlunda ut. Det finns ingen digital affärsidé som kan bära de kostnader som finns i papperstidningens organisation, sade Peder Bonnier.
På måndagskvällen fortsätter de förtroendevalda att i grupper diskutera branschens framtid.  

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Christina Sandberg mån, 2012-11-12 17:57
Läs Resumés första sida 1 november. "Papperskrisen är strukturell. Inte konjuknkturell" eller som Daniel Colins säger det; : Morgontidningarna har sovit i 20 år med papper som både napp och sedelbunt under kudden. Kolla på nätet.
Inlagt av Carpe Diem mån, 2012-11-12 22:54
Reagerar på artikelns " Hur ska vi arbeta för att ha ett fortsatt starkt förtroende?". Fortsatt ? menar Ni på fullt allvar att Ni har läsarnas förtroende? Det är väl just det som försvunnit och starkt bidragit till papperstidningens stagnation. Fundera isstället lite på varför förtroendet försvunnit. Ledtråd, pk.....
Inlagt av Magnus Karlsson ons, 2012-11-14 19:19
Jag läste det där med "fortsatt förtroende". Sedan skrattade jag. Det är ju förtroende ni _inte_ har. Sök på "orättvist lågt förtroende" uppe till höger på denna sajt, så får ni upp ytterligare en verklighetsförnekare.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies