Gå direkt till textinnehållet

”Det började med gummor som grillar en krokodil”

Kenneth Mikko får stipendium från Publicistklubben för att undersöka mediesituationen i Komirepubliken i Ryssland. Hans intresse för frågan väcktes när en tidning i Syktyvkar åtalades för att ha vanärat ett krigsmonument.

Kenneth Mikko i Haparanda är en av drygt 80 personer som tilldelats stipendium från Publicistklubbens Hiertanämnd. Han får 10 000 kronor för att ”undersöka mediesituationen i Komirepubliken i nordvästra Ryssland”.

Kenneth Mikko började resa till norra Ryssland och Komi i början på 1990-talet efter perestrojkan när gränsen öppnades. Först som medarbetare på Radio Norrbotten, sedermera som frilans och fackboksförfattare. 2004 kom han ut med boken På motorcykel genom Komi.

Vad är det som lockar med regionen?
– Jag blev gripen av det direkt. 1991 reste jag med ett team från Radio Norrbotten runt Kolahalvön. Sedan har resorna fortsatt, framför allt till Komi. Ryssland är ett fascinerande land på många sätt, säger Kenneth Mikko.

Annons Annons

Hur kom det sig att du fick för dig att undersöka mediesituationen?
– Det började med gummor som grillar en krokodil. Vet du vilken historia det handlar om?

Öh, nej.
– Den digitala publikationen 7×7, som är en regional nyhetstidning och bloggportal med bas i Komis huvudstad Syktyvkar, publicerade en artikel där de återgav lokalbefolkningens namn på ett krigsmonument: ”bygummor som grillar en krokodil”. Tidningen åtalades för att de vanärat ett krigsminne, och fälldes i de första instanserna men friades faktiskt i Högsta domstolen förra året.

Historien omtalas bland annat i The Independent Barents Observer. Andra världskrigs-monumentet föreställer egentligen tre kvinnor som håller en kvast över en evig eld.

– Jag fick höra talas om den historien, och började fundera på att undersöka mediesituationen i området. Vad är det för frågor som medierna i Komi bevakar? Hur lätt är det att jobba som journalist där? Jag är i botten kulturredaktör och inom kulturen är det inte så strama tyglar. Däremot hör jag från en kollega i Archangelsk att det är många journalister som slutar eftersom styrningen är så hård. Jag tror att det finns mycket att berätta om hur medierna arbetar i Ryssland, säger Kenneth Mikko.

Fler avsnitt
Fler videos