Det blir ingen brottsutredning i Dawit Isaaks fall

12 januari, 2021

Dawit Isaak Det blir ingen brottsutredning mot makten i Eritrea, meddelar åklagaren.

Åklagare Karolina Wieslander på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet misstänker brott mot mänskligheten, och att Eritreas politiska ledning ligger bakom. Ändå blir det ingen brottsutredning, skriver Reportrar utan gränser (RSF) i ett pressmeddelande.

I beslutet som du kan läsa här skriver Karolina Wieslander att en utredning skulle bli för svår eftersom Eritrea inte kommer att vilja samarbeta.

”Sammantaget anser jag det vara uppenbart att de anmälda misstankarna om brott inte går att utreda och lagföra. Förundersökning ska därför inte inledas”, skriver hon.

Tillsammans med RSF har Dawits bror Esayas Isaak och de svenska juristerrna Percy Bratt och Jesús Alcalá lämnat in en polisanmälan om brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingat försvinnande för Dawit Isaaks räkning.

Reportrar utan gränsers Björn Tunbäck har arbetat med fallet i över 15 år och tycker att åklagarens argument är märkliga:

– Att de pekar på att utredningen blir svår eftersom Eritrea inte kommer att samarbeta är konstigt. Skulle man låta bli att utreda brott där de misstänkta inte samarbetar? Åklagaren anser också att en utredning skulle försvåra för UD att få Dawit fri. Efter snart två decennier utan resultat är det ett svagt argument. Till och med utrikesministern har sagt att Eritrea inte låtit sig rubbas, säger Björn Tunbäck i en kommentar.

Bakom anmälan som lämnades in i oktober 2020 stod förutom de ovannämnda bland andra bland andra Nobelpristagaren Shirin Ebadi, FN:s förra människorättskommissarie Navi Pillay, tidigare ordföranden i afrikanska människorättskommissionen Pansy Tlakula och Kanadas fd justitieminister Irwin Cotler.

Polisanmälan riktar sig mot Eritreas president Isaias Afwerki, hans rådgivare, Eritreas utrikes-, justitie- och informationsministrar och tre generaler från armén och säkerhetstjänsten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies