Gå direkt till textinnehållet

”Det är viktigt att påpeka att källorna inte bara kommer inifrån partiet”

UPPDATERAD. Efter sitt avslöjande om Nyamko Sabuni och Liberalernas kopplingar till lobbyister har SvDs Annie Reuterskiöld fått ta emot såväl stöttning som en arg svans och kritik från andra medier.

Svenska Dagbladets reporter Annie Reuterskiöld har under flera månader granskat Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, och hennes kopplingar till lobbyister som är avlönade av svenska storföretag som Scania. 

Bland annat avslöjar hon att en public affairs-byrå anlitad av lastbilstillverkaren Scania låg bakom att Sabuni föreslog att det skulle bildas en elektrifieringskommission, i Almedalen 2019.

Allting började med ett anonymt tips som kom i brevform till redaktionen. Sen började Annie Reuterskiöld sitt vanliga arbete, ringa till källor, samt få klart för sig om uppgifterna i brevet stämde. 

Annons Annons

– Jag fick ganska snart reda på att partistyrelsen i L hade fått ett liknade brev. Sen har jag jobbat mig fram med källor inom public affairs-branschen och på andra ställen, säger Annie Reuterskiöld till Journalisten.

Arbetet var tidskrävande och tog nästan tre månader. Sen kom coronakrisen och tidningen lade den på is ett tag, för att sedan ta upp den igen.

– Det svåraste var att tränga in i den här världen eftersom den är så sluten och omges av sekretess som kan få ganska allvarliga konsekvenser om man bryter den för de inblandade, säger Annie Reuterskiöld.

Det som skiljde det här arbetet från andra gräv var främst varje källas trovärdighet, menar Annie Reuterskiöld. 

– Det har varit extra viktigt att kunna verifiera uppgifterna från olika håll och av varandra oberoende källor. Det är också det som har tagit tid. 

Kommer det mer i ämnet?
– Ja, det tror jag. Jag har fått många mejl och jag går igenom dem nu. Jag bedömer det som att det finns intressanta spår.

Granskningen har väckt stort intresse och både SvD som Dagens Nyheter har tagit saken vidare med nya artiklar. Ledare i bland annat DN och Aftonbladet har också kritiserat L efter avslöjandet.

Huvudpersonerna i granskningen, förutom Sabuni, är den tidigare partiledaren Lars Leijonborg och den tidigare partisekreteraren Johan Jakobsson. De har inte velat ställa upp på någon intervju i SvD. 

Däremot avfärdar Sabuni kritiken i en artikel i Dagens Industri.

Facebook går Lars Leijonborg till motattack och avfärdar kritiken. Han skriver om det han kallar ”problematiskt med anonyma källor”. 

Ledarsidan i Dagens Industri har också ifrågasatt delar av rapporteringen. Fokus chefredaktör Johan Hakelius menar att den här historien handlar i första hand om den aldrig bilagda striden inom Liberalerna och det är ingen slump att den dyker upp nu. 

Dagens Opinion går ett steg längre i sin kritik och skriver: ”Vad läsarna inte fick veta var att Svenska Dagbladets reporter är sambo med en konsult med tunga uppdrag och kopplingar inom arbetarrörelsen och Socialdemokraterna”.

Knäcket har försvarats av SvD-chefen Martin Ahlquist som skriver på sin Facebook att ”försök att misstänkliggöra henne som person och hennes syften i samband med publiceringen av två granskande artiklar om Liberalerna går över en gräns”. 

Hur ser du på kritiken gällande din sambo?
– Jag tycker att det är synd att det uppenbarligen pågår en smutskastningskampanj mot mig som journalist som ifrågasätter min professionella integritet på orimliga grunder. Jag tycker också att det är synd att jag inte får tillgång till Nyamko Sabuni, Leijonborg eller Johan Jakobsson i form av intervjuer. Då skulle vi kunna ta den här granskningen vidare i stället för att det nu blir fokus på min sambo, säger Annie Reuterskiöld.

– Eftersom en stor del av kritiken från partiledningen har varit att det här skulle kunna avfärdas som internt missnöje, så tycker jag det är viktigt att påpeka att källorna inte bara kommer inifrån partiet, säger Annie Reuterskiöld.

Hur känner du personligen över att få så mycket glåpord på sociala medier?
– Det är tungt för att det rymmer så många olika känslor. Det rymmer ilska, frustration och att man blir ledsen helt enkelt. På ett känslomässigt plan är det svårt att inte påverkas.

– Jag vill också säga att jag känner ett hundraprocentigt stöd från arbetsgivaren, även om corona har gjort att vi inte sitter tillsammans på redaktionen just nu.

Fotnot: I en tidig version av den här artikel hade ordet "bara" fallit bort i citatet: "Eftersom en stor del av kritiken från partiledningen har varit att det här skulle kunna avfärdas som internt missnöje, så tycker jag det är viktigt att påpeka att källorna inte bara kommer inifrån partiet".

Fler avsnitt
Fler videos